Tuinopruimers: lees alles over deze dieren!
Dit beeld ik kan het me nog heel goed herinneren: “Ik stond bij de voordeur op het punt om weg te gaan, door het glas zag ik mijn buurtgenoten naar mijn tuin kijken. ‘Oh’ niet weer hé dacht ik. Regelmatig klaagde ze over mijn wilde voortuin (allemaal aangeharkte dorpstuintjes in de rest van de buurt) ik had hier echt geen zin in, maar ik moest weg. Ik riep mijn zoon en opperde hem snel met mij zonder iets te zeggen naar de auto te lopen. Buurvrouw! Buurvrouw werd er geroepen! U heeft ernstig ongedierte in de tuin. Ik dacht dat het om muizen ging dus kwam kijken. Ze draaide de planten om en daaruit kropen zwart/rode kevers. Wat schattig zei ik, maar de buurvrouw keek mij heel boos aan. Nou niets schattigs aan we hebben er al gif en water opgedaan en ze gaan niet weg. Ik belde mijn vriendin omdat haar man bij de ongedierte bestrijding werkt. Ik stuurde een foto via de app en ze appte lachend terug. Dat zijn vuurwantsen zei mijn vriendin, kleine tuinmannen, daar komt de bestrijding niet voor en het is belachelijk dat de buurt ze weg wil hebben.” Vanaf toen ben ik geïnspireerd geraakt in kleine tuin opruimers en mij er in gaan verdiepen. Ik ontdekte dat deze dieren heel nuttig zijn voor de natuur, vooral de vuurwantsen uit mijn tuin. Er zijn natuurlijk nog veel meer kleine tuinmannen die je tuin in balans houden. Daarom in dit artikel alles over dieren die je tuin opruimen.
Welke tuin opruimers zijn er?
Ik noem het zelf altijd tuin opruimers of kleine tuinmannen, dieren die alle dode plantenresten en ander tuinafval in je tuin opruimen. Mensen vinden ze eng en willen ze weg hebben, maar ze zijn zelfs nuttig. Hieronder zal ik een opsomming geven van veel voorkomende kleine tuin opruimers die je tuin juist in ecologische balans houden:
Mieren

Mieren zijn erg nuttige dieren voor in je tuin, in dit artikel hebben we er al veel aandacht aan besteedt. Ze ruimen je tuin op en zorgen dat andere dode dieren verdwijnen. Lees vooral het artikel verder. Ze zorgen voor een ecologische balans in je tuin.
Vuurwantsen

Vaak denken mensen dat vuurwantsen gevaarlijk zijn omdat ze rood zijn, rood staat namelijk voor gevaar, logisch dat we erop reageren. In het geval vuurwantsen (Pyrrhocoris apterus) is het bedoeld om niet opgegeten te worden. Wat heel doeltreffend werkt. Vijanden als vogels bedenken zich meestal wel 2 keer voor ze zich aan de wants tegoed doen. Voor mensen zijn ze ongevaarlijk. Ze beschikken wel over een zuigsnuit, maar daarmee kunnen ze mensen niet bijten of verwonden. Het zijn erg nuttige beesten voor in hun tuin, ze halen bladluizen weg en nemen de bladresten mee weg uit de tuin.
Hoe komen ze voor?
Voorheen zijn vuurwantsen kwamen vroeger vooral in zuidelijker regionen voor door de klimaatverandering komen ze nu ook steeds noordelijker voor, waaronder ook in Nederland. In de maand mei komen de vuurwantsen uit hun over winterplek tevoorschijn. Ze gaan dan op zoek naar een partner en clusteren graag samen met soortgenoten. Je kunt ze dan in groepen bij aantreffen. Ze kunnen niet vliegen, dus ze kunnen geen grote afstanden overbruggen. Ze leven graag in de buurt van lindebomen. Ook het afgevallen blad van Hibiscus, Malva en Acacia zijn favoriet.
Vuurwantsen in huis
Buiten kunt u vuurwantsen dus met een gerust hart hun gang laten gaan, maar het is vervelender als ze in groten getale het huis binnen komen. Het is belangrijk om ze niet met gif te bestrijden, het beste kunt je ze vangen en buiten zetten en alle gaten en kieren in huis dichten.Raak ze liever niet met de hand aan, want ze kunnen net als veel andere wants-soorten een flink stinkende substantie uitscheiden.
Regenwormen

Regenwormen en andere wormen zijn erg belangrijk voor je tuin. Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Je kunt heel vaak wormen in je composthoop vinden, je ziet dan ook dat ze alles afbreken en compost maken. Dit is natuurlijk weer goede voeding voor je bodem. Ook maken ze de bodem los, brengen ze een goede structuur een in je bodem en zo krijgen de planten makkelijker de kans om water, voedingstoffen en dergelijke uit de grond te halen. Je kunt wormen ook uitnodigen in een wormenbak, zo kun je wormen kweken en ze extra toevoegen aan je tuin. Het is belangrijk voor je ecosysteem en de balans in je tuin om wormen in je grond te hebben, hoe meer hoe beter.
Pissebed

Wat is een pissebed?
Tot mijn verbazing is een pissebed geen insect maar een kreeftachtige. Ze behoren tot de orde van de Isopoda met de klasse Custacea (kreeftachtigen). Zij vormen een van de weinige ordes van schaaldieren die op het land leven. De meeste soorten leven echter in zee. De pissebedden die wij op het land tegen komen zijn over het algemeen 12 tot 18 mm groot. Ze zijn vrij plat en ovaalvormig. Het borststuk bestaat uit 7 zichtbare segmenten die elk worden gedragen door 2 poten. Het achterstuk bestaat uit 6 segmenten met aanhangsels. Ze variëren erg in kleur van wit (jonge exemplaren) tot grijs/blauw (volwassen exemplaren). Volwassen pissebedden kunnen wel 2 jaar oud worden. Pissebedden vervellen ongeveer 10x in hun leven.
Bron: https://www.natuurfotografie.nl
Wat doen pissebedden?
Pissebedden dragen in de natuur bij aan de humusvorming. Ze voeden zich met rottend hout en bladeren en vormen zelf voedsel voor grotere dieren, zoals vogels, muizen, spinnen, kevers en duizendpoten. De uitwerpselen zitten vol met goede voedingsstoffen voor de bodem waardoor nieuwe planten goed kunnen groeien. Ze zijn daardoor erg nuttig voor een composthoop. Bij gebrek aan rottend materiaal eten ze levende planten.
Waarom zitten er pissebedden in mijn schuur of huis?
Het is natuurlijk niet prettig als ze in je huis of schuur komen, de grootste oorzaak is waarschijnlijk het vochtgehalte en de temperatuur in een huis of schuur. Deze zullen vrij hoog zijn, waardoor de pissebedden zich er enorm thuis voelen. Daarbij komt dat ze zich het hele jaar voortplanten. De voortplanting zelf is een proces van 10 minuten. Een pissebed vrouwtje draagt de eitjes in een broedbuideltje onder haar lichaam. Naarmate het vrouwtje groter wordt, kan ze ook meer eitjes krijgen. Na ongeveer 4 weken komen de jongen uit de eitjes. De jongen zijn meteen zelfstandig, waarna het proces weer opnieuw kan beginnen. Indien je veel last hebt van pissebedden kun je planten planten in je tuin die dieren uitnodigen die pissebedden eten, of je maakt natuurlijke vallen. Als je geen pissebedden wil, ruim deze dan op of creëer een composthoop zo ver mogelijk bij de schuur/woning vandaan.
Micro-organismen
De belangrijkste afbraakorganismen in de bodem en in de compost, zijn de micro-organismen. Bacteriën, schimmels, actinomyceten en gisten vindt u in een hoopje tuinafval terug. Als u een microscoop hebt, tenminste, want deze micro-organismen zijn zo klein dat u ze met het blote oog niet kunt zien. Bovendien eten zij hun voedsel niet op. Zij verteren het uitwendig door afbraakenzymen in de omgeving te brengen. Die breken eiwitten, vetten, houtstof en andere verbindingen, waaruit afval bestaat, af. Zo wordt het materiaal zacht. Bacteriën en schimmels hebben een vochtige omgeving nodig om in te werken. In te droog materiaal vallen ze stil en met hen stopt ook het verteringsproces.
Bron: www.mijntuin.org
Springstaarten
Springstaarten

In de tijd van de dinosauriers waren er al springstaarten, je vindt ze vooral in de eerste laag van het bos of de compost hoop. Hij begraast schimmels welke daarna
in staat voedingsstoffen te ontrekken aan moeilijk afbreekbare materialen als hout. Door zich met de schimmels te voeden, brengen de springstaarten de voedingsstoffen via hun uitwerpselen opnieuw in de natuur.
Mijten
Mijten

Mijten zijn echte een aparte klassen van de spinachtigen en ze zijn 0,1 tot 30 mm lang en hebben acht poten. Ze verteren hun voedsel met hun speeksel dat afbraakenzymen bevat en nemen nadien het voedsel in vloeibare vorm op. Mijten kunnen rottende bladeren, hout, schimmels en algen fijn, ze brengen zo veel voedingsstoffen naar boven maar ze vergemakkelijken vooral de afbraak van alles voor schimmels en bacteriën
Miljoenpoten
Miljoenpoten

Miljoenpoten zijn echte afvaleters en hebben sterke kaken waarmee ze afval dat ze tegenkomen fijnmalen, je vindt ze ook vaak in de eerste strooisellaag van bossen. Hij ligt vaak opgerold als een spiraal met zijn kop in het midden. Dit diertje brengt via zijn uitwerpselen veel voedingsstoffen in omloop die erg goed zijn voor je bodem.
Hoe trek je nuttige insecten aan in je tuin?
Je weet nu welke nuttige insecten er zijn en wat ze doen. Allen houden ze van planten afval, je kunt ze daarmee ook aantrekken. Simpelweg door een composthoop te maken, bepaalde plekken zoals wormenhotels of andere hokjes kan ook helpen. Ook door je tuin wild te laten, te mulchen met plantmateriaal en veel plekjes voor ze te maken met dood hout trekt ze aan. Op deze manier krijg je een tuin die veel meer in balans is. Lees ook mijn andere artikelen om zo balans in je tuin te brengen. Voor tuinadvies kun je ook contact met mij opnemen of meld je aan voor de nieuwsbrief.