Meest voorkomende ziektes en planten op planten in je tuin?

Wat doe je er aan? Hoe kom je er vanaf?

Ziektes en plagen van insecten komen altijd in de natuur voor en dus in je tuin. Vroeger pakte men daarvoor erg chemische middelen gevolg: andere planten gingen dood, het leven in je bodem werd aangetast, plagen werden resistent, slecht voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Tegenwoordig zijn er genoeg andere middel om planten en ziektes in je tuin te bestrijden. Op deze manier kun je jouw planten beschermen en helpen. Het is niet altijd makkelijk en soms vraagt het veel geduld. Maar doe je het goed? Dan komt je tuin weer ecologisch in balans.

Wat zijn ziektes en plagen?

Tussen ziektes en plagen in je tuin zit een wezenlijk verschil. Zo komen bij bomen vaker ziektes voor het is een natuurlijk proces. Een ziekte is vaak een virus of een bacterie die je boom of plant aantast. Een plaag is meestal een groep insecten of andere dieren die je tuin aantast. Denk hierbij aan: mijten, bladluis, slakken en mollen.

Hoe bestrijdt je het beste een plaag of ziekte?

Veel mensen denken altijd meteen aan het gebruik van pesticides om een plaag of ziekte te bestrijden. Vroeger werd dit dan ook veel gedaan, maar tegenwoordig wordt dit steeds minder getolereerd en geadviseerd. Het is namelijk niet goed voor je tuin, je planten, de omgeving en jezelf. De chemicaliën komen namelijk in de grond en alles kan er ziek van worden. Daarom is indien je toch genoodzaakt bent om te spuiten het belangrijk dat je een biologisch middel pakt of iets wat niet schadelijk is. Je kunt het beste gebruik maken van natuurlijke middelen, deze schaden de planten en de omgeving niet. Wij raden daarom altijd aan om het eerst met natuurlijke middelen zoals zeep etc te gebruiken. Het is echter welk afhankelijk van de soort ziekte of plaag hoe je deze bestrijdt in je tuin. Veel mensen denken dat biologische middelen altijd goed zijn. Dit is niet waar, deze kunnen soms ook schadelijk zijn denk aan RoundUp. Soms is het echt nodig om te spuiten omdat je het met een natuurlijk huis tuin en keuken middel echt niet weg krijgt. Het is dan aan te raden om wel te spuiten, want anders gaan je planten dood en is er helemaal geen ecologische balans meer in je tuin. Je kunt een plaag of ziekte met de volgende middelen bestrijden:

  • Groene zeep
  • Aaltjes
  • Aantrekken van andere dieren door de juiste beplanting neer te zetten
  • Azijn
  • Olie

Hoe voorkom je plagen en ziektes in je tuin?

Ziektes en plagen komen vaak in je tuin voor als de grond en de tuin niet gezond zijn. Dit kan natuurlijk veel oorzaken hebben. Soms is de balans niet goed of zijn je planten juist niet gezond. Je houdt alles gezond op de volgende manier:

  • Plant de juiste planten van hoog naar laag in lagen, op deze manier zijn planten beschermd omdat ze elkaar helpen. Denk aan knoflook en uien ertussen.
  • Diversiteit aan planten omdat deze voor een goede balans in de bodem zorgen en elkaar beschermen.
  • Plant nooit te veel van een plant in een haag of in een border, op deze manier voorkom je dat een specifieke ziekte of plaag in je haag of border komt omdat deze niet door kunnen schieten naar een plant. Voorbeeld je plant een buxushaag met alleen maar buxus, de bekende buxus mot eet je hele haag leeg. Heb je een haag met meerdere soorten zoals buxus of taxus door elkaar dan kan het zijn dat je buxus wel opgegeten wordt maar je blijft toch met een groene haag omdat deze niet naar de taxus gaat.

Welke ziektes en plagen kunnen het meeste voorkomen in je tuin?

Er zijn duizenden soorten ziektes en plagen die in je tuin kunnen voorkomen. Hieronder som ik een aantal plagen en ziektes op die in je tuin kunnen voorkomen:

Spintmijt

Bron afbeelding: https://www.canna.nl/spintmijt-plagen-en-ziekten

Spintmijten beïnvloeden wereldwijd vele gewassen en dit kan grote gevolgen hebben in je tuin. Er zijn meer dan 1200 soorten spintmijt waarvan meer dan honderd gezien kunnen worden als een plaag en ongeveer tien daarvan als een ernstige plaag. De bekendste en meest problematische spintmijt is de Tetranychus urticae (bekende namen zijn de rode spintmijt en de kasspint). Door hun vermogen om zich zeer snel voort te planten kunnen ze in een korte periode enorm veel schade aanrichten.

Spintmijten hebben naald-achtige zuigende monddelen. Ze voeden zich door met hun monddelen in het plantenweefsel te dringen. Grote populaties kunnen zelfs hele planten met hun webben bedekken. Deze webben worden gebruikt om te verplaatsen. Aangezien spintmijten zo klein zijn kunnen ze makkelijk verplaatst worden door ventilatoren.

In het kort over de plaag

Spintmijten zijn geen insecten het zijn eigenlijk een soort van spinnen, ze maken meestal een zijden web. De plantenbladeren die aangetast worden door de spintmijt kunnen ernstige schade oplopen aan het plantenweefsel. Er ontstaat vergeling en er komen gele plekken voor en uiteindelijk zal de plant verwelken en afvallen. Er zijn ook soorten spintmijten die geen web spinnen maar juist op de knoppen van de plant leven, dit zie je pas als de top zich uitspreidt.

Hoe kun je spintmijten bestrijden?

Er zijn diverse soorten natuurlijke vijanden van de spintmijt die je kunt inzetten om deze te bestrijden. Roofmijten, aaltjes (nematoden) roofwantsen, sluipwespen en roofkevers. Verder kun je ze ook bestrijden met een mengsel van alcohol en zeep.

Botrytis cinerea/ grauwe schimmel of vruchtrot

Bron afbeelding: https://www.canna.nl/botrytis-cinerea-plagen-en-ziekten

Botrytis cinerea (ook bekend als grauwe schimmel of vruchtrot) valt zwakke planten of stervende bloemen aan. In feite helpt hij de natuur met het recyclingproces van de planten door ze af te breken en de voedingsstoffen beschikbaar te maken in de bodem. Dus de schimmel speelt in feite een vitale rol in de natuurlijke groeicyclus. Maar wanneer Botrytis je gewassen aanvalt is het een ware plaag!

Symptomen van de plaag

De schimmelinfectie in de bloem is aanvankelijk niet zichtbaar en het weefsel dat bruin is en nat is en zich dicht bij de infectie bevindt is een van de symptomen. Indien bloemen lichter gekleurd zijn kan het zo zijn dat er een schimmelinfectie is.

Hoe kun je dit bestrijden?

Haal alle besmette delen steeds weg en herhaal dit elke dag. Indien het niet werkt kun je de planten met plastic verpakken.

Meeldauw

Meeldauw staat ook bekend als “valse meeldauw”. Indien de ziekte zich verspreidt krullen de bladeren op, waarna ze sterven en uiteindelijk afvallen. De delen van het mycelium die de sporen van de schimmel bevatten komen tevoorschijn via de huidmondjes van de plant. Bij goed licht is het gemakkelijk te zien door de grijze of paarse viltachtige bedekking op de achterkant van het blad. Vaak ontstaan er blaren op de bladeren en daarna komt de meeldauw pas.

Hoe kun je meeldauw bestrijden?

Verwijder verdachte bladeren en bewaar deze in een hersluitbare diepvrieszak samen met wat vochtig papier op een warme plaats. Na twee dagen kun je de bladeren op meeldauw controleren, eventueel met behulp van een vergrootglas. Verwijder alle verontreinigde bladeren, maar zorg ervoor dat je de ziekte niet zelf verspreidt. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast, bij voorkeur met een alcohol oplossing. Verbrand alle besmette materialen.

Conclusie:

Plagen en ziektes zijn nooit helemaal te voorkomen daar het nou eenmaal bij de natuur hoort. Ik maak me er zelf dus ook niet echt druk om, maar indien ik echt een grote plaag heb doe ik er natuurlijk wel iets aan. Ik merk dat ik in mijn eigen tuin niet veel last heb van plagen en ziektes omdat ik gebruik heb gemaakt van de diversiteit van planten, planten laat samenwerken en geen monocultuur in de tuin heb. Ik heb wel vaak veel slakken maar ik laat de natuur ook de natuur zijn en trek weer veel beesten aan die de plagen onder controle brengen. Kijk dus naar de natuur, plant in lagen en breng veel diversiteit aan. Planten beschermen elkaar en alles heeft zijn functie.

Indien je meer tuinadvies wilt kun je contact met mij opnemen of je inschrijven voor de nieuwsbrief. Op deze manier krijg je meer inzicht in alles en kun je jouw tuin in balans krijgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *