Invasieve planten deel 4: Lijst met wilde planten die je makkelijk in je tuin kunt laten staan!

Alweer deel 4 van mijn afleveringen over invasieve planten. Zoals beloofd in dit artikel nog een lijst over planten die wild zijn en die je goed in je tuin kunt laten staan. Ik vind het belangrijk om er zoveel mogelijk toe te lichten, want onkruid wordt nogal vergeten en je kunt er echt een prachtige natuurlijke tuin mee maken. Tevens kun je advies aan mij vragen voor een goede ecologische balans in je tuin. Het is hoogstwaarschijnlijk dat je interesse hebt in wilde tuinen, en wellicht heb je mijn andere artikelen al gelezen. Dank daarvoor, anders zou je niet bij deel 4 belanden. Ik ga nu snel verder met de lijst van onkruid die je goed in je tuin kunt laten staan.

Waarom is onkruid belangrijk voor je tuin?

Voordat ik verder ga met de lijst wil ik eens toelichten waarom onkruid belangrijk is om in je tuin te laten staan. Veel mensen halen het weg omdat het zo gepretendeerd wordt dat het ook weg moet, maar eigenlijk zijn uitheemse planten invasiever dan originele wilde planten uit Europa. Het is dan ook zonde om eigenlijk goede planten weg te halen. Daarbij is onkruid belangrijk omdat het planten zijn die vaak eerder opkomen en dan bijen en hommels uit hun winterrust eten geven als ze wakker worden. Bovendien kun je de ecologische balans ermee herstellen in je tuin, daar dit soort planten het vaak beter doen dan standaard planten die je koopt omdat ze hier van origine voorkomen. Verder zijn ze vaak toegespitst op de bodem waar je woont en hebben ze weer nuttige eigenschappen voor je tuin. Lees snel de lijst en maak van je tuin een prachtige wilde tuin in balans.

Lijst met inheemse wilde planten (onkruid) die je in je tuin kunt laten staan:

Hieronder vind je een lijst met wilde planten die van origine overal bij ons in het wild groeien die je goed in je tuin kunt laten staan.

Wilde inheemse plant 1 die je kunt laten staan: Weegbree!

Weegbree heb je in diverse soorten smalle en brede weegbree maar ook nog andere varianten. De smalle en de brede weegbree kom je het meest in Nederland en België tegen en ik vind het werkelijk een prachtige plant. Je kunt hem goed tussen de lage wilde bodembedekkers zetten als tweede kruidlaag. Hij bedekt niet echt de bodem maar wordt ook niet zo groot dat hij alles overwoekerd of hoger wordt dan de andere lagen. Hij bedekt juist net weer andere stukken, hij is nuttig omdat je hem kunt eten en ook nog een prachtig. Ook in een bloemenweide doet hij het heel goed en het is een sterkte plant die elk jaar terug komt.

Wilde inheemse plant 2 die je kunt laten staan: Distels!

Ik vind distels in elke vorm prachtig, het is wat gedurft maar in een echte wilde natuurlijke tuin mogen deze niet ontbreken. Houdt het wel in de gaten want ze kunnen soms snel voortplanten. Toch is het een nuttige plant die je in bepaalde hoeken juist het beste kunt laten staan. Zoals akkerdistel (Cirsium arvense), wegdistel (Onopordum acanthium) en akkermelkdistel (Sonchus arvensis). Eén van de mooiere soorten onkruid en nuttig in de natuur vanwege de bloemen die als voedsel dienen voor insecten en de zaden voor vogels. Bovendien is hij zeer nuttig voor bepaalde vlinders en bijen, daarnaast is hij erg goed voor de grond omdat hij goed wortelt en zo stevigheid brengt. Hij kan wel wat groot worden dus zet hem vooral in de derde laag als je naar permacultuur kijkt. Hij is niet eetbaar over het algemeen, maar wij adviseren ook om een combinatie van diverse planten te doen, eetbaar voor dieren is ook belangrijk. Op deze manier breng je jouw tuin ook ecologisch in balans.

Wilde inheemse plant 3 die je kunt laten staan: Madeliefjes!

Ik vind madeliefjes altijd zo’n genot voor het oog. Ik maakte er als kind kransjes mee en vind ze perfect voor in een wilde bloemenweide in het gras. Je kunt er heel makkelijk aankomen vaak komen ze vanzelf, je kunt ze ook uitsteken of kopen. Heb je ze in de tuin? Laat ze vooral staan want het is een mooie inheemse toevoeging aan je tuin.

Wilde inheemse plant 4 die je kunt laten staan: Gewone rolklaver!

Prachtige inheemse plant die rustig groeit, perfect is in je bloemenweide of als kleine kruidlaag onder je planten. Deze klaversoort groeit in gazons of laag grasland. De bladeren zijn geel met rode strepen en trekken vele vlinders en bijen aan. De bladeren voeden diverse rupsen, waaronder het bruine dikkopje en het groentje. Je hebt er geen omkijken naar.

Wilde inheemse plant 5 die je kunt laten staan: Digitalis!

Van origine een echte bosplant die het goed doet in de schaduw, maar wij hebben in onze tuin al ontdekt dat hij ook graag in de zon staat. Het is een twee jarige plant en bloeit om het jaar. Wil je elk jaar genieten van deze plant? Zorg er dan voor dat je als het ene jaar een digitalis in bloei staat je er het jaar erna eentje plant die bloeit. Zo heb je ieder jaar digitalis in de tuin. Hij is zeer geliefd bij hommels en groeit niet extreem snel. Het klassieke vingerhoedskruid ziet er prachtig uit wanneer hij in groepen op een schaduwrijke plaats onder bomen staat. Maar ook in wilde graslanden of in kleine groepjes in een border staat hij mooi. Bijen houden van de bloemen van deze tweejarige plant. Hij zaait zich wel makkelijk uit, dus haal ongewenste zaailingen weg.

Wilde inheemse plant 6 die je kunt laten staan: Smeerwortel!

Dit is een geweldige plant die iets hoger wordt dan hele kleine kruipers en je tuin goed bedekt. De officinaal variant (niet de Russische) is medicinaal en je kunt de wortels gebruiken voor zalf tegen allerlei kwalen. In de toekomst zal ik deze prachtige plant ook verder behandelen want het is een prachtig kruid. Hommels zijn dol op de bloemen en het is een fijne bodembedekker die goed onder hogere planten kan. Smeerwortel is ideaal in de wilde tuin of cottageborder. Rond midzomer wordt Symphytum officinale wat rommelig en heeft hij de neiging over andere planten heen te groeien. Snoei hem dus flink terug na de bloei. Gebruik de scheuten om vloeibare plantenvoeding te maken. De bloemen trekken bijen aan.

Wilde inheemse plant 7 die je kunt laten staan: Spoorbloem!

Zelf heb ik deze nog niet veel in mijn tuin gezien, toch raden mijn vrienden mij aan om hem te laten staan. Spoorbloem is prachtig en goed in toom te houden, hij komt ieder jaar terug en trekt immens veel vlinders aan. De spoorbloem, ook wel rode valeriaan genoemd, Doet het goed in hete, droge borders, langs muren en zelfs in scheuren in het trottoir.

Conclusie: Weer een mooie verzameling wilde planten!

Met deel drie en deel vier heb je al een mooie verzameling aan wilde planten die je goed kunt laten staan in je tuin. Het is mooi om zo de balans terug te brengen in je tuin. Ik verbaas me er ook altijd over hoeveel mooie planten er in het wild zijn. Het is dus echt aan te raden om er meer over te leren. Je kunt ook mooie wildpluk wandelingen doen of tuinadvies krijgen van Permaculture Innovations.

Wil je meer informatie over wilde planten dan is het aankopen van een gids geen overbodige luxe. Met onderstaande gids kun je leren welke wilde planten eetbaar zijn en of je die goed in je tuin kunt laten staan.

Ontdek ook alle andere wilde planten die er zijn door eens te kijken naar deze lijst. Wil je meer informatie? Of wil je op de hoogte gehouden worden van onze artikelen en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *