Feng Shui: Zo breng je jouw tuin energetisch in balans!

Energie is overal om je heen: fysieke energie zoals elektriciteit, maar ook energie die niet te zien is. Alles bestaat uit energie en staat met elkaar in verbinding. Mensen en planten reageren daarop. Je tuin is strak , maar volgens de feng shui is er dan geen energiestroom. Jij en ik  reageren daarop,  en daarom is het belangrijk om erop in te spelen. Is de energiestroom volgens de Feng Shui in balans, dan groeien planten beter en voelen dieren zich  prettiger. Kortom: een goede energiestroom in de tuin is belangrijk voor mens, plant en dier. Ik ben altijd bezig met de energiestroom van mijn omgeving, juist in de natuur en in een tuin merk ik hoe belangrijk het is om de energiestroom optimaal te krijgen. Ik pas dit dan ook toe in mijn eigen tuin. In dit artikel leg ik je uit hoe je de energiestroom in jouw tuin optimaal krijgt. 

Wat is Feng Shui?

De meer dan 3000 jaar oude filosofie Feng Shui is een kennis die is gebaseerd op een evenwicht van energie. Als ik de woorden los van elkaar pak dan kom je erachter wat het betekent:  ‘Feng’ wind, en ‘Shui’ betekent water. In de Chinese cultuur worden deze twee elementen altijd verbonden met gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Het staat voor gezondheid, harmonie en geluk. Indien de Feng Shui niet in balans is, dan is er geen harmonie in je leefomgeving en je tuin. Volgens de Feng Shui is een goede balans belangrijk omdat het zorgt voor harmonie, goede gezondheid en geluk. Het is belangrijk dat wij als mens weer in verbinding staan met de natuur en daarmee ook met onszelf. Op deze manier creëer je een gezonde balans in je tuin, met de natuur en kom je meer in contact met je zelfliefde.

Wat is energie?

Je kunt energie heel realistisch bekijken, als ik dat doe dan is energie niets anders dan: fysieke elektriciteit, brandstof en voeding etc. etc. Dit is hoe energie in de huidige maatschappij wordt neergezet. Ga je kijken naar de spirituele en kwantum fysica benadering omtrent energie dan wordt energie al heel anders omschreven. Indien je vanuit deze visie kijkt, net zoals ik doe dan ga je ervan uit dat alles energie is en dat alles stroomt. Alles staat in verbinding met elkaar.

Wat houdt energiestroom in?

Eigenlijk kun je eens kijken naar een klein proefje wat ik ook vaak op de basisschool deed. Zie filmpje hieronder:

Zoals je kort in het filmpje met de batterij kunt zien, zie je dat je eigenlijk een energie cirkel maakt. Plus verbindt min en andersom, zo gaat het er in de wereld om ons heen eigenlijk ook aan toen. Je hebt Ying en Yang, dit staat allemaal in elkaar met verbinding en zorgt voor een energiestroom. Haal je het draadje bij de batterij weg bij de min en zou je dit draadje ook op plus doen dan stroomt de energie niet. De schroef met het magneetje zou dan niet draaien. In de wereld om ons heen is ook alles verbonden. De aarde is een grote magneet, alles om ons heen is energie en met een draad aan elkaar verbonden, zo kun je het eigenlijk zien.

Waarom is een goede energiestroom in je tuin belangrijk?

Als we uitgaan van de Feng Shui en benadering omtrent energiestroom die ik net heb uitgelegd staat alles dus met elkaar in verbinding. Is er een ding niet goed, dan draait het schroefje met de magneet ook niet. Denk je in: de grond in je tuin is uitgeput en de planten kunnen er geen voeding meer uithalen, dan groeien je planten ook niet meer. De dieren vinden geen plek meer om in te leven en jij hebt geen natuur meer om je geen. De planten, de dieren en jij voelen zich dan niet meer thuis in de tuin. Dit is natuurlijk een heel simpel voorbeeld wat niet snel zal voorkomen, vaak gaat het meer om kleine dingen. Hier hoop ik echter mee uit te leggen wat ik precies bedoel.

Heb je veel planten in je tuin? Is er voldoende voeding in de grond? Krijgen de planten en dieren genoeg water? Stroomt alles op het gebied van energie in je tuin? Indien je deze vragen met ja kunt beantwoorden en jij voelt jezelf prettig in je tuin, dan is de energie stroom in je tuin goed. Jij, de planten en de dieren voelen zich allen beter, daarom is het zo belangrijk dat de energiestroom in je tuin goed is.

Hoe creëer je de juiste energiestroom in je tuin?

Indien we uitgaan van de Feng Shui levensfilosofie dan zijn er drie principes die je kunt gebruiken om te zorgen voor de juiste energiestroom in je tuin.

Voordat ik verder ga leg ik kort de drie basis principes volgens de Feng Shui uit:

Alles is voortdurend aan verandering onderhevig

Niets in de wereld is blijvend en alles is continu aan verandering onderhevig. Jij ontwikkelt jezelf, maar ook jouw omgeving. Jouw omgeving heeft invloed op jouw verandering, maar jij ook op die van je omgeving. Zie het als Yin en Yang, daarom is het dus zaak om hier een balans in te vinden, en te houden.

Alles is met elkaar verbonden

Zoals ik al uitlegde met de batterij en de elektromotor, zo is het ook  in de echte wereld, we zijn allemaal verbonden met moeder aarde en hebben een grote energiestroom.  Door deze energiestromen is er ook een invloed tussen alles. Dus de manier waarop jij jouw huis, tuin of leven inricht heeft invloed op jouw gevoel en sentiment, maar ook andersom: Jouw sentiment heeft weer invloed op de inrichting van je huis, tuin en leven. Dit is natuurlijk constant aan verandering onderhevig en dit staat weer in verband met de verandering die overal continu plaatsvindt

Alles leeft

De eerder genoemde energiestromen (proefje met de batterij) zijn aanwezig in jezelf en in alles om je heen. Alles om je heen heeft dus een functie en een plaats, alles is energie en alles leeft. 

Zo creëer je de juiste energiestroom in je tuin!

Indien je uitgaat van de drie basisprincipes volgens de Feng Shui is het dus belangrijk dat alles en iedereen zich goed voelt in je tuin. Daarom is het belangrijk dat je uitgaat van de drie basisprincipes en deze goed toepast. Ik zelf ga hier heel ver in maar om jou alvast aan de slag te zetten geef ik je een aantal basistips waarmee je al heel makkelijk een goede energiestroom in je tuin creëert.

Juiste energiestroom in je tuin tip 1: Zorg voor een gezonde bodem!

Planten groeien niet als ze geen voeding krijgen, net als jij en ik hebben wij ook goede voeding nodig. Planten en bomen die nemen hun voeding op vanuit de bodem, ze hebben ook water en zonlicht nodig. Soms kan het heel nat zijn of heel droog, toch is het dan belangrijk dat de tuin gezond blijft. Zorg daarom voor een goede gezonde bodem die water vasthoudt en veel voeding bevat.

Juiste energiestroom in je tuin tip 2: Zorg voor diversiteit in planten!

In de normale natuur heb je ook niet alleen maar grassoorten of lavendel staan. Planten die werken samen, supporteren en voeden elkaar ook. Daarnaast zorgt een goede diversiteit van planten ook voor de juiste bodemstructuur door middel van hun wortels. Door te zorgen voor een goede diversiteit aan planten in je tuin zorg je voor een natuurlijke balans, je bootst de natuur na en de planten voelen zich prettig.

Juiste energiestroom in je tuin tip 3: Zorg ervoor dat dieren zich thuis voelen in je tuin!

Leven in je tuin is belangrijk om een goede Feng Shui te creëren, zorg er daarom voor dat er veel leven in je tuin is. Een gezonde tuin is ecologisch in balans en heeft veel leven, zorg er daarom voor dat je veel planten en bloemen plant waar veel dieren zoals: vogels, bijen, bloemen, egels en andere diverse insecten en amfibieën, en schimmels op af komen.

Juiste energiestroom in je tuin tip 4 : Zorg voor een goede door flow van energie!

Indien je met een auto rijdt en je zou een vierkante weg hebben dan rij je niet lekker door, maak je een cirkel dan kun je met je auto in een keer alles rond rijden. Zo zie ik de flow van energie eigenlijk ook, alles gaat in een cirkel rond. In de natuur zie je dit ook, alles heeft ronde hoeken en organische vormen en daardoor voel je jezelf vaak goed in de natuur. Door gebruik te maken van veel ronde en organische vormen zorg je ervoor dat de energie in je tuin goed doorstroomt.

Juiste energiestroom in je tuin tip 5: Zorg voor voldoende stenen!

Rotsen, keien en edelstenen hebben een goede uitwerking op de energie in je tuin. Ga maar eens naar een winkel vol kristallen en edelstenen, vaak voelt dat heel rustgevend en heeft het een goede uitwerking op mens en dier. Planten en bomen reageren hier ook op, of het nu rotsen, keien of edelstenen zijn het zijn energetische elementen die de groei en de energiestroom bevorderen. In mijn artikel over het gebruik van stenen en edelstenen in je tuin lees je hier meer over.

Conclusie: Een natuurlijke balans in je tuin zorgt voor de juiste energiestroom!

Ik kan nog uren doorgaan over de Feng Shui filosofie, energiestromen en de juiste balans in je tuin. Dit ga ik later in andere artikelen omschrijven, daarnaast is dit blog ook een grote energiestroom, dus lees je alles en pas je het toe dan pas je ook al deze filosofie toe in je tuin. Ik heb zelf na dit stukje onderzoek en mijn eigen ervaring ontdekt dat als jij ervoor zorgt dat je de natuur in je tuin nabootst dat je een goede energiestroom hebt. Daarom is het belangrijk om je tuin zo natuurlijk mogelijk aan te leggen, want in een natuurlijke tuin voelen dieren en planten en dus ook jij zich het meeste thuis. Laat het goed op je inwerken en pas alles basis principes van de Feng Shui toe. Je zult merken dat je tuin en jij zich heel snel goed gaan voelen en dat je ook meer kunt connecten met jezelf, wat ook weer goed is voor je zelfliefde.

Wil je meer weten over ecologisch tuinieren? Volg dan dit blog, schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ook de artikelen op de website van Permaculture Innovations.

Voor nu zeg ik geniet van het leven en alles om je heen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *