Alles over invasieve planten en onkruid in je tuin (deel 1)

Welk soort onkruid kun je laten staan? En welke invasieve planten niet?

Natuurlijk tuinieren is heerlijk vooral als je een natuurlijke tuin zijn gang laat gaan. Dit is ook goed voor de ecologische balans in een tuin. Op deze manier vind ik tuinieren heerlijk en heb je er ook niet veel omkijken naar. Onkruid bestaat dan voor mij ook niet, natuur is natuur en alles is welkom. Desondanks zijn er sommige planten die je beter niet hun gang kunt laten gaan. Wij noemen dit ook wel niet gewenste kruidjes in plaats van onkruid. Het zijn planten die nogal invasief kunnen zijn er de tuin in verdrukking kunnen brengen, waardoor de ecologische balans juist verstoord raakt. Maar welke planten zijn nu invasief? Waarom kun je die er beter uithalen? Lees snel verder en ontdek onze tips.

Wat zijn invasieve planten?

Invasieve planten zijn over het algemeen uitheemse planten (planten die van oorsprong niet uit Europa komen) die zich buiten hun oorspronkelijke gebied hebben gevestigd. De aanwezigheid van deze planten kan door hun groei de biodiversiteit voor inheemse soorten (planten die van oorsprong hier voor komen) bedreigen. Invasieve planten kunnen ook schade aan gebouwen veroorzaken, ziektes verspreiden of schade aan het landschap brengen denk aan: dijken of watergangen.

Er zijn drie mogelijke oorzaken te noemen waardoor een invasieve plant soms gaat “woekeren” en zich ontwikkelt tot een invasieve soort zoals:

 • het ontbreken van predatoren, ziekten of parasieten die de aantallen van de nieuwe soort laag houden;
 • de exoot is drager van een ziekte of parasiet waarvoor de exoot zelf immuun is maar concurrerende autochtone soorten niet, zodat de exoot autochtone soorten vervangt;
 • er is een nog geen andere plant (inheems ) die wordt gebruikt waardoor de verspreiding van die invasieve plant door kan gaan, er is dus geen concurrentie. waardoor de exoot geen concurrentie ondervindt.

Hoe kun je invasieve planten in je tuin bestrijden?

Het kan lastig zijn om invasieve planten in je tuin te bestrijden, het is vooral belangrijk dat je erop tijd bij bent en dat je weet welke planten invasief zijn. Hierover lees je meer in dit artikel. Je kunt invasieve planten het beste op de volgende manier bestrijden:

 • Indien je een invasieve plant ontdekt is het het beste om hem er meteen met wortel en al uit te halen. Je kunt ze ook laten staan omdat het mooi is maar haal ze er dan uit voordat ze zaad gaan schieten. Op deze manier geniet je er even van maar krijgen ze geen kans. Let op!! Er zijn ook planten die via de wortels verder gaan dus dan heeft het niet zoveel zin.
 • Elk jaar eruit blijven halen en gewoon bij houden.
 • Andere planten in je tuin zetten die ervoor zorgen dat de invasieve planten geen kans krijgen, veel bodembedekkers zetten en je tuin laten dichtgroeien werkt heel erg goed.
 • Veel groen in je tuin zetten helpt, hoe dichter de tuin hoe beter.

Welke invasieve planten kun je beter meteen uit je tuin halen?

Sommige invasieve planten kun je gewoon laten staan, geef ze dan een klein plekje en zorg dat erom heen genoeg ander groen is zo dat ze geen kans krijgen. Op deze manier kun je het ook beter in stand houden. Toch zijn er een aantal inheemse planten die snel groeien en die echt woekeren deze kun je beter meteen eruit halen zoals:

Westerse karmozijnbes (Phytolacca americana)

Deze plant vind ik werkelijk prachtig en laat hem dan ook graag in mijn tuin staan, ik geniet er altijd volop van omdat het echt een mooie plant is. Toch haal ik hem voordat hij zaad gaat schieten eruit, het is namelijk wel een erg invasieve plant die zich snel verspreid. Hij kan erg groot worden ongeveer 1-2 m hoog. De balderen van deze plant zijn elliptisch tot eirond en hebben een toegespitste top. Deze plant houdt van een voedselrijke en vochtige omgeving, ik zie hem dan ook vaak op mijn composthoop. Hij komt van nature uit Noord-Amerika maar is ingevoerd in Europa en verwilderd. Hij bloeit van juli tot september en heeft witte bloemen, de vruchten komen in trosje voor en gaan overhangen.

De bessen zijn giftig evenals de rauwe bladeren en stengels. De jonge scheuten in het voorjaar zijn gekookt goed eetbaar. Het smaakt als een soort asperge. Kook de scheuten in water, vervang het water een keer en breng nogmaals aan de kook voor 10 minuten. Tot ongeveer 60 cm hoogte zijn de groene jonge scheuten goed eetbaar.

Het gevaar is als je deze plant niet intoom houdt dat hij monoculturen kan veroorzaken en andere planten verdrukt. Ik laat hem dus staan, maar haal hem er met wortel en al uit na de bloei, maar het is dus geheel aan jou wat je ermee wilt.

Japanse Duizendknoop (Reynoutria japonica)

Japanse Duizendknoop (Reynoutria japonica) is een erg mooie plant die van oorsprong uit Japan komt, maar deze wil je echt niet in je tuin. Eenmaal een van deze als klein stekje en hij kan je hele tuin overnemen. Het is zo’n exoot die je meteen als je hem erkent uit je tuin moet trekken, hoe mooi ook laat hem echt niet staan. Hij wortelt stevig en is eenmaal gesetteld echt moeilijk uit te roeien. Hij verspreid zich snel met de wortels en neemt je hele tuin over.

Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)

Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) kan veel overlast veroorzaken. Deze berenklauw verdringt inheemse plantensoorten en bevat stoffen die bij beschadiging tot ernstige brandwonden kunnen leiden. De reuzenberenklauw komt vooral voor langs waterlopen, wegen en spoorwegen en kan wel 3-5 meter hoog worden.

Je kunt hem in een grote tuin laten staan mits je er zelf niet langs komt, toch raadt ik je aan om hem echt weg te halen zeker met kinderen. De brandwonden zijn niet mis die je ervan krijgt. Haal deze er altijd met wortel en al uit.

Draag altijd beschermende kleding die het hele lichaam bedekt (laarzen, handschoenen en regenpak). Ook de ogen moeten goed beschermd zijn.

 1. Steek de plant 15-20 cm onder de grond af; dit is net onder het groeipunt (indien nodig enkele keren in het seizoen herhalen). Dit is de meest effectieve methode.
 2. Afmaaien is ook een optie; dit moet meerdere keren (minimaal 5 keer) per groeiseizoen herhaald worden.
 3. Voer de plantenresten af met het groenafval.

Bron: www.wur.nl)

Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)

Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) ook wel springbalsem genoemd is een eenjarige plant, erg mooi om te zien maar haal hem alsjeblieft weg. Hij kan tot 2 meter hoog worden en verspreid zich snel, hij kan je planten in verdrukking brengen en neemt al het licht voor je planten weg. Haal hem er met wortel en al uit voor hij zaad gaat schieten.

Amerikaanse vogelkers of bospest (Prunus serotina)

De Amerikaanse vogelkers of bospest (Prunus serotina) is een plant uit de rozenfamilie, in de jaren twintig werd deze in Nederland en België geïntroduceerd door bosbouwers. Ze vonden het een fijne soort die snel als vulhout in bossen kon optreden. Nou hadden ze het maar niet gedaan deze struik/boom die neemt je hele bos over en je krijgt hem amper weg. De biodiversiteit wordt ernstig aangetast. Indien het kleine stekken zijn kun je ze er met wortel en al uittrekken, dit ieder jaar herhalen. Indien het al grote bomen/struiken zijn dan omzagen en het liefst de stronk er uitfrezen.

Kweek (Elymus repens)

Bron: Gardensworldmagazine

Kweek (Elymus repens) ook wel kweekgras genoemd haal ik altijd meteen uit mijn tuin. Dit is een echte woekeraar die zich zowel ondergronds als via zaad verspreid. Je kunt hem alleen weg krijgen door grondig alles een voor een eruit te halen met wortel en al. Volg de wortels en trek deze er ook uit. Plant verder andere planten die voorkomen dat deze plant de kans krijgt.

Hagewinde/Pispotje

Deze plant wil je echt niet in je tuin hebben, hij verstikt alle andere planten en is een klimmer die overal omheen klimt en draait. Eenmaal in je tuin kom je er moeilijk vanaf dus trek hem er meteen uit. Haagwinde is een vervelend wortelonkruid, om het echt kwijt te raken is veel doorzettingskracht nodig maar de aanhouder wint. Er zijn een aantal manieren om deze woekeraar goed aan te pakken:

 • Ga met een riek te werk en vis elk worteltje eruit
 • Trek alles van de planten af
 • Ga alle wortels na en volg deze

Welke invasieve planten /onkruid kun je gerust laten staan in je tuin?

Stinkende gouwe Chelidonium majus

Stinkende gouwe Chelidonium majus is een plant die door vele als onkruid wordt gezien, deze plant is eeuwen oud en komt veel in België en Nederland voor. Het is een van oorsprong geneeskrachtige plant die wordt gebruikt om wratten weg te halen. Je kunt hem ook eten maar weet dan wel wat je doet, hij beschermd tegen kanker. Toch is hij vrij bitter en moet je ervan houden. Het is mijn lieveling plant en ik laat hem dan ook heel graag in mijn tuin staan. Het is zo’n plant waarvan ik vind dat het geen onkruid is. Wel kan hij zich snel verspreiden en veel in de tuin voorkomen, houdt dit dus wel in de gaten en haal hem weg waar je hem niet wilt. Hij kan wat woekeren waardoor andere planten niet echt veel ruimte meer hebben. Desondanks de moeite waard om er een paar van in je natuurlijke tuin te hebben en zo inheemse planten ook een kans te geven.

Brandnetels

Veel mensen willen deze altijd meteen weg hebben, ik laat ze graag in mijn natuurlijke tuin staan. Al geef ik ze wel een bepaald plekjes en op andere plekken haal ik ze wel weg. Het is een taaie vaste plant met dikke wortels, als je ze er echt uit wilt hebben graaf ze dan zo vroeg mogelijk uit. Ik laat deze graag staan omdat ze gezond zijn en veel vitaminen bevatten in het geval van een geneeskrachtige eetbare tuin is deze dus zeker de moeite waar. Bovendien zijn het echte vlinder planten en zijn het zelfs waardplanten voor vlinders. Voor een vlinder vriendelijke tuin is een plekje brandnetels dus zeker de moeite waard.

Gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata)

Veel mensen verklaren mij voor gek dat ik deze in mijn tuin laat staan, je bent gek zeggen ze omdat hij zo snel verspreid. Nou ik vind het een geweldige plant, vooral tussen mijn stapstenen paadjes, en als bodembedekker, ik combineer deze plant vaak met andere planten waardoor hij de andere niet overwoekerd en de kans niet krijgt. Ik vind het een goede plant die je volgens permacultuur principes op de laatste laag plaatst. Het is een goed kruid dat zorgt voor goede bodem bedekking, breng het alleen in evenwicht en hou het in de gaten.

Speenkruid (Ficaria verna)

Speenkruid kan een echte woekeraar zijn toch heb ik hem graag in de tuin, daar ik hem goed in de gaten hou. Hij vult je tuin snel en goed op en is een goede bodembedekker, vooral in het voorjaar is hij erg mooi door zijn gele bloemen. Het is een plant die goed in een wilde tuin kan, maar houdt hem dus wel goed in de gaten.

Kroontjeskruid (Euphorbia helioscopia)

Kroontjeskruid is familie van wolfsmelk. De plant verspreidt zich door de vele zaden. Haal de plant weg wanneer die nog jong is. Ik vind het een prachtige plant die echt wel in een natuurlijke tuin thuis hoort. Alle planten kunnen woekeren en het is gewoon een kwestie van hem in toom houden. Kijk uit als je met kroontjeskruid aan de slag gaat, want het sap is giftig en kan huidirritatie veroorzaken. Gebruik bij voorkeur handschoenen.

Conclusie:

Wilde planten die men onkruid noemt kun je gerust laten staan mits je maar zorgt dat je de soorten pakt die niet te invasief houdt. Het is ook belangrijk om het goed in de gaten te houden en te zorgen voor een evenwichtige balans door ook andere soorten te planten die zorgen voor meer dichtheid in de tuin, zo hebben deze planten minder kans. Het is prachtig om dit soort planten wel in je tuin te laten staan om zo inheemse soorten meer de kans te geven en een ecologische tuin in balans te krijgen. Binnenkort deel 2 over invasieve planten en onkruid. Lees ook mijn andere artikelen of neem voor tuinadvies contact met mij op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *