Zo trek je de natuurlijke vijand van de slak aan in je tuin!
Bestrijdt slakken in je tuin op een natuurlijke manier door hun vijanden uit te nodigen.
Slakken kunnen erg vervelend zijn omdat ze je pas geplante groenten en andere planten kunnen ruïneren. Hier kun je niet ecologische oplossingen voor treffen. Al zijn wij daar niet van en prefereren wij een natuurlijke bestrijding van slakken. In een vorig artikel hebben wij het al gehad over natuurlijke manieren om slakken te bestrijden. Daar hadden we diverse manieren zoals bepaalde planten plaatsen of de natuurlijke vijand van de slag lokken. Veel dieren zijn dol op slakken voordeel; je trekt meer leven in je tuin, je slakken verminderen en je creëert een ecologische balans in je tuin. Omdat dit een zeer waardevolle manier is om slakken te bestrijden, besteden wij er hier in dit artikel meer aandacht aan.
Welke dieren zijn de natuurlijke vijanden van de slak?
Er zijn veel dieren die dol zijn op slakken. Trek je deze dieren aan in je tuin, dan heb je vanzelf minder slakken in je tuin. Voordat je jouw tuin hierop aanpast is het handig om te weten welke dieren de natuurlijke vijand van de slakken zijn . Zo kun je de juiste maatregelingen treffen zoals: takken, wallen maken, schuilplaatsen en bepaalde beplanting planten. Dit zijn effectieve maatregelen om de volgende dieren aan te trekken die slakken eten:
Natuurlijke vijanden van de slak die je graag in je tuin hebt: vogels!
Vogels eten graag slakken en zijn daarom een van de belangrijkste dieren om in je tuin aan te trekken. Vogels zijn vaak ook nog eens belangrijk voor je tuin en geven sfeer. Niet elke soort eet slakken, toch zijn er veel vogels die graag slakken eten zoals:
- Merels
- Lijsters
- Eksters
- Spreeuwen
- Eenden
- Kraaien
- Kippen
Natuurlijke vijanden van de slak die je graag in je tuin hebt: kikkers en padden!

Kikkers zijn een aanwinst voor je tuin. Ze eten graag slakken en zijn ook nog eens goed voor de ecologische balans in je tuin.
In Nederland en België komen de volgende soorten kikkers het meeste in tuinen voor:
- Bastaardkikker. De meest voorkomende van de drie soorten groene kikkers in Nederland, ook bekend als middelste groene kikker
- Poelkikker. De kleinste van de drie groene kikkers
- Meerkikker. De grootste kikker van ons land
- Heikikker.
- Bruine kikker: deze eet veel naaktslakken
Tegenwoordig worden alleen padden die een ontwikkeld orgaan van Bidder hebben, als échte padden gezien. In Nederland leven twee soorten échte padden, namelijk het rugstreeppad en het gewone pad.
Het orgaan van Bidder: Een voortplantingsorgaan dat ervoor zorgt dat mannetjes eicellen kunnen aanmaken.
Natuurlijke vijand van de slak die je graag in je tuin hebt: de egel!

Natuurlijke vijanden van de slak die je graag in tuin wilt hebben zijn egels. Ze eten graag slakken. Daar egels zeldzaam zijn is het belangrijk om ze veel leefruimte te bieden. Hoe meer vogelvriendelijke tuinen , hoe beter. Daarom is het belangrijk om je tuin zo te maken zodat je egels aantrekt.
Natuurlijke vijand van de slak die je graag in je tuin hebt: Veldmuizen!

Muizen zijn nou niet echt de favoriete dieren die ik graag in mijn tuin heb. Gelukkig heb ik katten, maar muizen zullen er altijd wel zijn. Wil je ze niet in je huis hebben? Dan is het natuurlijk belangrijk om je huis goed schoon te houden en ervoor te zorgen dat ze niet binnen komen. Muntolie kan hier heel goed bij helpen, zo hou je ze uit je huis en eten ze de slakken in je tuin op.
Natuurlijke vijand van de slak die je graag in je tuin hebt: reptielen zoals salamanders, slangen en hazelwormen!

Reptielen zoals salamanders, slangen en hazelwormen eten heel graag slakken, vooral naaktslakken zijn erg in trek bij deze dieren. Richt je tuin zo in dat je deze dieren meer aantrekt en ze eten alle slakken op in je tuin.
Natuurlijke vijanden van de slak die je graag in je tuin hebt: insecten!

Er zijn ook een aantal insecten die graag slakken eten zoals: loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven.Maak je tuin zo dat er graag veel insecten komen, laat spinnen leven en je hebt al veel minder slakken in je tuin.
Hoe maak je jouw tuin zo dat je alle natuurlijke vijanden van de slak een plek in je tuin kunt bieden!
Je weet nu wat de natuurlijke vijanden van de slak zijn, aangezien er veel slakken zijn de laatste tijd, en natuurlijke middelen niet altijd helpen, maar je ook van ecologische balans meer natuurlijke vijanden in je tuin wilt uitnodigen is het zaak om je tuin zo in te richten dat je meer vijanden van de slak aantrekt. Hieronder beschrijven we per natuurlijke vijand hoe je jouw tuin uitnodigend maakt voor deze vijanden.
Zo richt je jouw tuin in om meer natuurlijke vijanden van de slak te trekken!
Hieronder geef ik aan per natuurlijke vijand hoe je jouw tuin beter inricht:
Zo trek je merels in je tuin aan:

Merels zijn dol op insecten en goede schuilplaatsen. Een dichte klimop of een andere dichte haag van klimplanten is ideaal om meer merels in je tuin aan te trekken. merels eten zowel huisjesslakken als naaktslakken en hoe meer je er in je tuin hebt hoe meer merels je aantrekt. door veel dichte klimplant hagen te maken kan de merel goed een nest bouwen. Je kunt ook nestkastjes ophangen waar merels graag in kruipen. Verder is het belangrijk om te zorgen voor veel variatie aan planten die zorgen dat je veel insecten trekt. Denk aan klimplanten tegen je schutting, muur of boom zoals: klimhortensia, klimroos, hop of wilde kamperfoelie.
Verder houden merels van appels, ze dus aan appelboom neer of leg vaak stukjes appel op een speciale voeder plaats neer. Struiken met bessen zoals de lijsterbes of vuurdoorn zijn niet alleen voor de merel, maar eigenlijk voor alle tuinvogels een must. Ze hebben alles: bloemen (met insecten) in het voorjaar, bessen in het najaar en het hele jaar door dichte (stekelige) plekken om te rusten of een nestje te bouwen.
Ruim je tuin niet spik en span op, maar laat hier en daar in een paar rommelhoekjes wat bladeren en takken liggen. Of maak een composthoop. Kleine diertjes leven onder de bladeren en tussen de takken en dat maakt het voor de merel makkelijker om voedsel te vinde
Zo trek je lijsters in je tuin aan:

Lijsters houden echt van fruit, vooral de vuurdoorn is erg in trek bij ze. Ook houden ze van plekken om te schuilen. plaats dus veel bessenstruiken en andere dichte struiken in je tuin om op deze manier meer lijsters aan te trekken. Een appelboom al is het maar een sierappel zal ook goed dienst doen om meer lijsters in je tuin aan te trekken.
Zo trek je eksters in je tuin aan:

Eksters komen graag in nesten van andere vogels en ze eten ook graag voer van andere vogels. Voer je je bij? Dan komen er gegarandeerd eksters in je tuin. Ook houden eksters van dichte bebossing. Zorg daarom voor veel hagen en plekken waar ze zich kunnen verstoppen.
Zo trek je spreeuwen in je tuin aan:

Spreeuwen zijn net als lijsters dol op fruit. Wil je meer spreeuwen in je tuin? Plaats dan veel vuurdoorn, want op deze bessen zijn ze gek. Nog een groot voordeel is dat je de vuurdoorn ook heel goed als klimplant tegen je muur kunt gebruiken, hij hecht niet dus leidt hem wel even goed.
Zo trek je eenden in je tuin aan:

Eenden zul je in een kleine tuin niet snel vinden. Maar heb je een grote tuin met veel gras en een vijver? Dan zul je ze vast en zeker in je tuin aantreffen, ze maaien je gras zelfs en eten graag slakken.
Zo trek je kraaien in je tuin aan:

Je kunt kraaien lokken door lawaaierige dingen zoals bellen en wind-gongen weg te halen, meer badjes te maken en door een lokvogel te plaatsen. Ook door regelmatig te voeren kun je kraaien lokken, zorg wel altijd voor water in je tuin.
Kraaien houden van horizontale rustplekken, zoals op hekken of takken. Het zijn sociale vogels, dus je zult ze veel ruimte moeten bieden om te zitten en te blijven zitten. Kraaien zijn grote vogels, dus een rustplaats moet stevig zijn. Ouderwetse betonnen vogelbadjes kunnen hiervoor handig zijn.
Zo houdt je kippen in je tuin:

Kippen zijn niet echt een wilde vijand maar wel een natuurlijke vijand van de slag. Wil je graag kippen? Maak dan een goed kippenhok waar ze op stok kunnen, plant veel plekken waar ze kunnen schuilen en verdiep je goed in het houden van kippen. Zo heb je zelf verse eieren en hou je de slakken uit je tuin.
Hoe trek je verder vogels aan in je tuin?

Je weet nu welke vogels graag slakken eten, je weet ook hoe je welke vogel aantrekt. Hieronder nog wat planten die zorgen voor meer insecten in je tuin en schuilplaats voor vogels:
- Meidoorn
- Kornoelje gele en rode
- Sporkenhout
- Sleedoorn
- Heide
- Bloemenweide
- Takkenwallen maken
- Laurier struiken
- Bessen struiken
Zo trek je egels in je tuin aan:
Egels die houden van kattenvoer, zetten een schaaltje kattenbrokken neer en je kunt egels trekken, maar dit is natuurlijk niet echt de natuurlijke manier. Ik zelf heb veel dichte beplanting in mijn tuin staan en ik laat overal mijn bladeren liggen. Daar houden egels van, ook in de composthoop komen ze graag omdat ze op deze manier wormen kunnen eten. Je kunt ook een egelhuisje maken. In mijn artikel over hoe je egels aantrekt in je tuin lees je er meer over.
Zo trek je kikkers, salamanders en andere reptielen in je tuin aan:

Kikkers die houden van poelen net als salamanders, ik heb zelf veel kleine vijvertjes in mijn tuin met heel veel waterplanten erin. Kikkers en salamanders vestigen zich het liefst in een omgeving die lijkt op hun natuurlijke leefomgeving.
Dat betekent dat het water niet te klein en niet te ondiep is en er voldoende mogelijkheden zijn om te schuilen en voor de voortplanting .
Een belangrijke voorwaarde is daarom de aanwezigheid van voldoende waterplanten, drijfplanten en oeverbeplanting.
Ook is er niet te veel waterbeweging door bijvoorbeeld een krachtige fontein.
Amfibieën verkeren bij voorkeur in stilstaand of traag stromend water.
Stroming door een gewone filterpomp, klein watervalletje of beekloop is echter geen bezwaar. Denk vooral aan veel waterlelies, zuurstofplanten en dotterbloemen. Ook een moerasgedeelte in je vijver is zeer belangrijk om salamanders aan te trekken in je tuin. Verder houden slagen van amfibieën dus hoe meer je deze in je tuin hebt hoe makkelijker je slangen aantrekt. Toch zal het zeldzaam zijn omdat slangen in Nederland heel weinig voorkomen.
Ringslangen leven van amfibieën. Deze
soort wordt, binnen zijn verspreidings-
gebied, regelmatig bij tuinvijvers waar-
genomen. Als er in je omgeving ring-
slangen voorkomen dan krijg je ze vroeg of
laat vanzelf op je terrein als je een aantal
poelen hebt met veel amfibieën en als je
broeihopen maakt (zie het artikel in het
vorige nummer van ‘Oase’ van Martin
Melchers en Hein Koningen). In onze
heemtuin heeft nog geen permanente
vestiging plaatsgevonden, drie jaar geleden
heb ik een keer een vel gevonden en daar is
het bijgebleven.
Via de volgende link kun je meer leren over het aantrekken van slangen in je tuin,
Zo trek je veldmuizen aan in je tuin:

Zoals ik al eerder aangaf, je moet jezelf bedenken of je graag muizen in je tuin hebt. Toch kan het goed zijn om slakken te verjagen. Muizen die houden van veel schuilplaatsen, maken dus veel kleine muurtjes, leg door hout neer en plaats veel planten die insecten en andere dieren aantrekken. Denk aan veel wilde bloemen, wilde planten en andere struiken zoals bessenstruiken.
Hoe trek je spinnen aan in je tuin:
Spinnen verstoppen zich erg graag in hoog gras, wij maaien heel geleidelijk, vooral zeisen is iets wat wij doen. Hierdoor blijft het gras hoger en trek je meer spinnen aan. Ook zitten spinnen graag in dichte hagen zoals: coniferen, beuken en laurierkers hagen. Plant dit geleidelijk aan om de balans te houden, te veel spinnen wil je wellicht niet. Je kunt ook hoekjes met hoog gras maken, vinden de vogels ook nog eens leuk en die trek je weer gelijk aan met de spinnen omdat ze die graag eten.
Conclusie: Je trekt natuurlijke vijanden van de slak aan met een wildere tuin!
In de natuur zie je dat er meer balans is tussen de slakkenpopulatie en hun natuurlijke vijanden. Waarom? Dit omdat de natuur met rust gelaten wordt (over het algemeen) en er meer variatie is in de natuur. Hierdoor hebben alle natuurlijke vijanden van de slak een plek en voelen ze zich er meer thuis. Je tuin kan ook een stukje natuur zijn, dit kan zelfs met een wat strakkere tuin. Door bovenstaande dingen te combineren trek je makkelijker meer dieren aan in je tuin zoals: egels, kikkers en vogels. Op deze manier zul je meer balans hebben en minder slakken in je tuin. Lees ook het artikel over hoe je slakken op een natuurlijke manier uit je tuin weert.
Wil je meer weten over hoe je een natuurlijke tuin maakt? Lees dan dit blog en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Wil je hulp en advies voor een natuurlijke tuin? Neem dan contact op met een ecologische hovenier.