|

Lijst met eetbare vaste planten!

Een moestuin is heerlijk om te hebben. Je hebt altijd al je groente bij de hand, het is vers en ook nog eens gezond. Bovendien kom je meer in contact met planten en jezelf. Dit voordeel is heerlijk van het hebben van een moestuin. Maar het kan ook lastig zijn om elk jaar alles opnieuw te planten en te zaaien. In de permacultuur maakt men vaak gebruik van vaste groente planten die terug komen. Het voordeel daarvan is dat het elk jaar terug komt en dat je minder onderhoud hebt. Bovendien blijft alles in balans en heb je altijd te eten. Ontdek mijn lijst met eetbare vaste planten.

Waarom zou je eetbare vaste planten in de tuin zetten!

Het kan grote voordelen hebben om vaste eetbare groente planten in de tuin te zetten. Maar wat zijn de voordelen hiervan. Ontdek het hieronder:

  • Je hebt minder onderhoud omdat elk jaar de plant terug komt, op deze manier ben je altijd verzekerd van groente in de tuin.
  • Je hebt altijd te eten en hebt er minder omkijken naar.
  • Je kunt je tuin opdelen in groepen met eetbare planten die elk jaar terug komen en op deze manier een mooie eetbare tuin ontwikkelen.
  • Het zijn vaak vergeten groente planten die nu weer een kans krijgen.

Hoe plant je deze planten het beste?

Het is belangrijk dat je gebruik maakt van het lagen principe op deze manier heb je minder onderhoud en de planten helpen elkaar. Planten werken namelijk samen en door je vaste groente planten in je tuin in lagen te planten heb je het voordeel dat ze samenwerken. Zo krijg je minder ongedierte, wordt het water beter vast gehouden en heb je altijd een wilde groente tuin. Je plant deze planten het beste met vaste soorten welke je hieronder ontdekt in de lijst met wilde planten die goed al groente dienen.

Lijst met wilde vaste groente planten:

Ontdek hieronder de lijst met wilde vaste groente planten. Plaats altijd van laag naar hoog en laat de planten samenwerken.

Wilde vaste groente plant in je tuin 1: Hondsdraf!

Hondsdraf is eigenlijk een onkruid maar echt heel erg goed eetbaar. Hij is de ultieme plant om als onderlaag te dienen voor je moestuin. Hij kan wel wat pittig zijn dus combineer hem altijd in de sla. Verder heeft hij een heerlijke noot achtige smaak en kun je er van alles mee. Ook in een smoothie is hij goed om te combineren. Eet deze groente niet meer dan twee keer per week ,want afwisseling is altijd beter.

Wilde vaste groente plant in je tuin 2: Rabarber!

Rabarber is een vergeten groente vind ik die je het beste van april tot juni kunt eten, al eet ik hem ook vaak nog in de zomer. Je kunt de bladeren niet eten maar wel de stengels, en de plant heeft een frisse zure smaak. Het mooie is dat hij ieder jaar terug komt, je kunt hem ook goed combineren met hondsdraf bijvoorbeeld, want dat groeit eronder. Je kunt rabarber gebruiken in de taart, in toetjes, ook kun je er heerlijke andere gerechten mee maken. Ontdek hier alles en plaats deze geweldige plant in je vaste moestuin.

Wilde vaste groente plant in je tuin 3: Aardbeien!

Aardbeien zijn niet echt vergeten en zijn ook wel bekend, toch moest hij er van mij in omdat het echt de ideale combinatie plant is voor je wilde groente tuin. Aardbeien zijn ideaal voor de tweede kruidlaag, daaronder kun je nog wat zetten. Daarbij komen aardbeien ieder jaar terug en zijn ze echt ontzettend gezond.

Wilde vaste groente plant in je tuin 4: Zevenblad!

Bron afbeelding: https://www.scentandspice.nl/artikelen/zevenblad/

Medicinaal en culinair worden de jonge bladeren en de zaden van de plant gebruikt. Het blad is in maart en april op zijn best. Hoe lichter de kleur, hoe zoeter en lekkerder. De smaak is aromatisch en peterselieachtig. Later in het jaar wordt het blad wat bitterder. De zaden zijn pas na de bloei rijp, in de nazomer en het najaar. Het mooie is dat je het heerlijk als sla kunt eten maar ook als stamppot. Het is een goede plant voor de onderste kruidlaag, maar hij kan wel wat invasief zijn, dus plaats het echt op een stukje met andere planten er tussen waardoor je hem makkelijk in toom kunt houden.

Wilde vaste groente plant in je tuin 5: Duizendblad!

Een lekkere wilde plant die medicinaal is, je je kunt duizendblad eten, de jonge bladeren worden als spinazie klaargemaakt of in soep meegekookt. Ook kunnen ze aan een salade worden toegevoegd. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak. Van de stengeltop, voor de bloei, kan ook in soepen laten trekken.

Wilde vaste groente plant in je tuin 6: Weegbree!

Deze plant gebruik ik heel erg veel in mijn salades, hij is gezond en je kunt hem makkelijk toevoegen. Je hebt diverse soorten weegbree, deze kun je allemaal eten en komen ieder jaar terug. Ook lekker om in de soep te doen of de stamppot.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *