|

Lijst met beste planten voor in de kleigrond!

In Nederland en België komen verschillende soorten grond voor, waaronder kleigrond. Kleigrond is van nature erg vruchtbaar, maar het heeft ook de eigenschap om veel water vast te houden. Niet elke plant gedijt goed in deze grondsoort. Daarom hebben we in dit artikel een lijst samengesteld met planten die geschikt zijn voor kleigrond. We zullen de Nederlandse en Latijnse namen van de planten geven, een beschrijving geven van elke plant en uitleggen waar deze het beste in de tuin geplaatst kan worden volgens de principes van Permacultuur.

Wat is kleigrond?


Kleigrond is een type grond dat rijk is aan kleideeltjes. Het heeft een compacte structuur en houdt veel water vast. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Aan de ene kant zorgt de vruchtbaarheid van kleigrond ervoor dat planten goed kunnen groeien en voedingsstoffen kunnen opnemen. Aan de andere kant kan de waterretentie leiden tot wateroverlast en slechte drainage, wat problemen kan veroorzaken voor sommige planten.

Voordelen en nadelen van kleigrond:


Het voordeel van kleigrond is dat het veel voedingsstoffen bevat, waardoor planten goed kunnen groeien. Daarnaast kan kleigrond water vasthouden, wat handig kan zijn tijdens droge periodes. Echter, kleigrond kan ook zwaar en compact zijn, waardoor de wortels van planten moeilijk kunnen doordringen en de drainage belemmerd kan worden. Daarom is het belangrijk om planten te kiezen die goed gedijen in kleigrond.

Ecologisch tuinieren en Permacultuur:


Bij het kiezen van planten voor kleigrond is het belangrijk om ecologisch te tuinieren en de principes van Permacultuur toe te passen. Ecologisch tuinieren houdt in dat je rekening houdt met de natuurlijke processen en ecosystemen in de tuin. Dit betekent het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen en het bevorderen van biodiversiteit. Permacultuur is een ontwerpsysteem dat zich richt op het creëren van veerkrachtige en duurzame ecosystemen. Het speelt een belangrijke rol bij het omgaan met kleigrond door het bevorderen van bodemgezondheid, waterinfiltratie en het verminderen van erosie.

Lijst met planten als de bodemsoorten van je tuin uit klei bestaat !

 1. Hortensia (Hydrangea): Een sierlijke struik met grote bloemen die goed gedijt in vochtige kleigrond. Kan worden geplant in borders of als solitaire plant.
 2. Klaproos (Papaver): Een prachtige bloem die kleur geeft aan de tuin. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of bloembedden.
 3. Ridderspoor (Delphinium): Een statige plant met kleurrijke bloemtrossen. Plant in de volle zon in de achtergrond van de border.
 4. Zonnehoed (Rudbeckia): Een vrolijke bloem die goed gedijt in kleigrond. Kan worden geplant in borders of als snijbloem.
 5. Kattenstaart (Lythrum): Een plant met opvallende paarse bloemaren. Gedijt goed in vochtige kleigrond en kan worden geplant in borders of langs de waterkant
 6. Kogeldistel (Echinops): Een plant met ronde bloemhoofden. Gedijt goed in klei grond en kan in boarders.
 1. Koninginnekruid (Eupatorium): Een hoge plant met pluizige bloemhoofden. Gedijt goed in vochtige kleigrond en kan worden geplant in borders of langs de waterkant.
 2. Duizendblad (Achillea): Een plant met fijne, geurende bloemen. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of als snijbloem.
 3. Zeeuws knoopje (Astrantia): Een plant met bolvormige bloemhoofden. Gedijt goed in vochtige kleigrond en kan worden geplant in borders of als snijbloem.
 4. Kattenkruid (Nepeta): Een plant met paarse bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of als bodembedekker.
 5. Hemelsleutel (Sedum): Een vetplant met bloemtrossen in verschillende kleuren. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of als bodembedekker.
 6. Zilverkaars (Cimicifuga): Een hoge plant met witte bloemaren. Gedijt goed in vochtige kleigrond en kan worden geplant in borders of als achtergrondplant.
 7. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans): Een bodembedekker met paarse bloemen. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant als bodembedekker onder bomen of struiken.
 8. Koninginnekruid (Eupatorium): Een hoge plant met pluizige bloemhoofden. Gedijt goed in vochtige kleigrond en kan worden geplant in borders of langs de waterkant.
 9. Duizendblad (Achillea): Een plant met fijne, geurende bloemen. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of als snijbloem.
 10. Zeeuws knoopje (Astrantia): Een plant met bolvormige bloemhoofden. Gedijt goed in vochtige kleigrond en kan worden geplant in borders of als snijbloem.
 11. Kattenkruid (Nepeta): Een plant met paarse bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of als bodembedekker.
 12. Hemelsleutel (Sedum): Een vetplant met bloemtrossen in verschillende kleuren. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of als bodembedekker.
 13. Zilverkaars (Cimicifuga): Een hoge plant met witte bloemaren. Gedijt goed in vochtige kleigrond en kan worden geplant in borders of als achtergrondplant.
 14. Rode zonnehoed (Echinacea): Een plant met opvallende bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of als snijbloem.
 15. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans): Een bodembedekker met paarse bloemen. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant als bodembedekker onder bomen of struiken.
 16. Koninginnekruid (Eupatorium): Een hoge plant met pluizige bloemhoofden. Gedijt goed in vochtige kleigrond en kan worden geplant in borders of langs de waterkant.
 17. Duizendblad (Achillea): Een plant met fijne, geurende bloemen. Gedijt goed in kleigrond en kan worden geplant in borders of als snijbloem.
 18. Zeeuws knoopje (Astrantia): Een plant met bolvormige bloemhoofden. Gedijt goed in vochtige kleigrond

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *