Hoe stel je de perfecte plantenlijst samen?
In mijn ogen bestaat pure perfectie niet, toch is het wel belangrijk om een goede plantenlijst te hebben. Deze kun je heel makkelijk zelfs samenstellen, zodat je de juiste planten in je tuin hebt staan. Voordat je dit kunt gaan doen is het natuurlijk belangrijk dat je een aantal stappen onderneemt, deze heb ik in mijn andere artikelen uitgelegd. Indien je nu bij dit artikel bent betekend dit dat je toe bent aan het samenstellen van een plantenlijst voor je tuin. Lees snel verder en ontdek hoe je dit doet en zie een basis plantenlijst voor je tuin.
Stappen die je moet ondernemen voor je een plantenlijst maakt!
Voordat je een plantenlijst maakt is het belangrijk dat je een aantal stappen onderneemt. In diverse artikelen op mijn website vind je al deze stappen. Hieronder ligt ik ze even kort toe.
Stap 1: Kijk goed naar je tuin!
Het is belangrijk dat je goed naar je tuin leert kijken. Geen een tuin is hetzelfde en de ligging en bodem kunnen totaal anders zijn. Je moet dit weten anders zullen je planten het niet overleven.
Stap 2: Kijk naar de bodemstructuur van je tuin!
Kijk goed naar de grondsoort die je hebt en doe hier onderzoek naar, zo weet je welke planten je het beste in je tuin kunt zetten.
Stap 3: Kijk naar de weersomstandigheden in je tuin!
Het weer kan van grote invloed zijn op je tuin, kijk goed naar de ligging en welke weersomstandigheden er in je tuin zijn.
Stap 4 Kijk naar wat de beste planten voor je tuin zijn!
Het is belangrijk dat je goed kijkt naar wat het beste is voor jouw tuin. Lees hier verder indien je uitgebreide informatie wilt.
Stel je plantenlijst samen!
Nu je weet hoe jouw tuin is en wat je wilt kun je een plantenlijst gaan samenstellen. Het is ook belangrijk om te weten of je een eetbare tuin wilt, of planten voor bijen en andere dieren. Hier stel je jouw plantenlijst op samen. Lukt dit niet dan kun je altijd contact met mij opnemen. Kijk ook goed naar of je alleen maar geplante planten in je tuin wilt of dat je een deel wild wil houden. Dit is belangrijk want zo weet je wat je kunt planten. Houdt ook rekening met de lagen in je tuin.
Het makkelijkste is om een basis samen te stellen. Houdt hierbij rekening met de ligging, weer etc etc. zoals ik al eerder heb uitgelegd. Hieronder vindt je een basis plantenlijst voor een wilde tuin:
Bodembedekkers
Hieronder som ik een aantal bodembedekkers op die het in bijna elke tuin doen welke je voor de bodembedekkende laag kiest:
- Pachysandra (Pachysandra terminalis) deze kan goed in de schaduw en zon, groeit snel en wordt ongeveer 25 cm hoog. De pachysandra verspreidt zich met ondergrondse uitlopers en is hierdoor zeer goed in staat om onkruid te onderdrukken. Pachysandra groeit uit tot een wintergroen tapijt met in april en mei.
- Vinca minor ‘Alba’ maagdenpalm een zeer populaire groenblijvende bodembedekker. Die minder vaak gekozen wordt, vormt een dichte mat van glanzende donkergroene bladeren, bezaaid met schone witte bloemen in de lente. Zeer schaduw tolerante, zal de bladeren soms verschroeien in te veel zon. Kan niet in de felle zon.
- Brunnera macrophylla (Kaukasische vergeet-mij-niet) is in Nederland vanuit siertuinen verwilderd en groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Van nature komt de plant voor in de Kaukasus. De plant wordt 30-60 cm hoog.
- Ajuga reptans ‘Variegata’ (Zenegroen) is een vaste plant die veel als bodembedekker. wordt gebruikt. De glanzende bladeren zijn grijsgroen van kleur.
- Citorentijm, deze kan vooral goed in de zon en is wintergroen hij wordt maximaal 15 cm hoog.
Struiken voor in je tuin!
- Ligustrum vulgare (wilde liguster) is een snelle groeier die in de winter het grote merendeel van zijn blad laat vallen. De liguster bloeit in juni tot augustus, en heeft zwarte besjes die bij vogels populair zijn. De witte bloemen geuren heerlijk.
- Origanum vulgare (Wilde Marjolein) is een houtige vaste plant met donkergroen aromatisch blad. Origanum vulgare (Wilde Marjolein) bloeit met roze bloemen in donkere kelkjes in de periode van juli – september. Origanum vulgare (Wilde Marjolein) verlangt een zonnige standplaats en vrij droge kalkhoudende grond. De bloemen van de Origanum vulgare (Wilde Marjolein) trekken veel bijen aan. Origanum vulgare (Wilde Marjolein) kan je het beste in het voorjaar helemaal terugknippen. Origanum vulgare (Wilde Marjolein) is te gebruiken als keukenkruid en je kan er goed thee van maken.
- Lonicera periclymenum is een rijkbloeiende Kamperfoelie met gele bloemen. De bloemen van deze Kamperfoelie zijn heerlijk geurend en vormen in het najaar rode bessen. Deze zijn niet eetbaar. De Lonicera periclymenum is bladverliezend in de winter en is uitstekend bestand tegen temperaturen tot -34 graden Celsius. Het is wel aan te raden jonge aanplant bij matig tot strenge vorst af te dekken. De Kamperfoelie heeft de voorkeur voor een plek in de volle zon of half schaduw/zon met goed doorlatende vruchtbare grond.
- Een krentenboompje geleverd als zogenaamd bosplantsoen. Het is een prachtige struik die het in elke tuin wel goed doet. Het krentenboompje heeft 3-7 cm lange bladeren, die bij het uitlopen bruinachtig rood en van onderen dan nog behaard zijn. In de herfst hebben de bladeren een geelachtige herfstkleur.
- De inheemse vlier, Sambucus nigra, levert mooie (eetbare) bloemen, waar tegenwoordig zelfs champagne van wordt gemaakt.Daarna volgen de zwarte bessen voor bijvoorbeeld jam, limonade en wijn. Oogst-/pluktijd september-oktober.Elk jaar flink snoeien om de groei in toom te houden en om een bossig uiterlijk te behouden
- Rozen die doen het altijd goed kies een heester roos die wordt niet te hoog en vult je tuin mooi op.
- Blauwe bessen die doen het in de schaduw heel erg goed, zijn mooi en sieren je tuin.
Laagblijvende bomen
- Mespilus germanica (Mispel) is een bijzondere fruitboom. Het is één van de oudste cultuurplanten in Europa. Het is een langzaam groeiende boom tot circa 4 m hoogte. Groen zacht behaard blad. Herfstkleur oranje tot roodbruin. Bloemen wit in trossen (mei – juni). De vruchten zijn eetbaar na de eerste vorst.
- De beverboom een kleinblijvende Magnolia met donkerpaarse tot bijna Bordeauxrode tulpvormige tot komvormige bloemen. De bloemen behouden hun vorm en kleur erg goed. Na de rijke hoofdbloei rond april, kan er gedurende de zomer nog nabloei voorkomen.
- Malus ‘Rudolf’ (Sierappel) is een sierappel waarbij de brons rode bladeren in het voorjaar opvallend zijn. In het verloop van het jaar verkleuren de bladeren naar donkergroen. De bloei in het voorjaar is rood, wat ook niet veel bij Sierappels voorkomt.
Bloemen voor in je tuin!
Je wilt natuurlijk ook wat bloemen in je tuin hieronder een aantal soorten die het altijd wel goed doen:
- Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’ duizendknoop bloeit met donkerrode bloemen door tot en met oktober! Deze Persicaria wordt circa 80 cm hoog. Deze kan alleen in halfschaduw en schaduw de felle zon verdraagd hij niet goed.
- Aster ageratoides ‘Ashvi’ (Aster) is een sterke witbloeiende herfstaster waarvan de bloeit valt in de periode september-oktober. De straalbloemen lijken op de bloemen van madeliefjes.Deze aster staat graag op een zonnige tot halfbeschaduwde plaats in de border. De hoogte van de plant bedraagt circa 50 tot 60 cm. Aster ageratoides ‘Ashvi’ heeft geen speciale zorg nodig.
- Buddleja davidii ‘Pink delight’ is een vlinderstruik met roze bloemen. Dit is de mooiste roze bloeiende Vlinderstruik. Buddleja davidii ‘Pink Delight’ is zeer rijk bloeiend met grote bloempluimen. Van alle vlinderplanten lokt de vlinderstruik de meeste vlinders. Zet de plant zo zonnig mogelijk, want dan wordt de meeste nectar gevormd, waar de vlinders als een magneet op afkomen. In het voorjaar kunt u alle takken van de Buddleja davidii ‘Pink Delight’ flink snoeien to 30 cm boven de grond. In datzelfde jaar zal de struik weer tot 250 cm uitgroeien en flink gaan bloeien. De bloemen verschijnen op het jonge hout.
- Lavendel doet het natuurlijk altijd goed en pakt bijna op iedere grond, is wintergroen en kan in de felle zon.
- Verbena bonariensis (IJzerhard) is een bekend soort IJzerhard met een transparante groeiwijze. De bloei is heel lang: van juni/ juli tot oktober. De lange en slanke, maar sterke stengels met paarse tot paars-roze bloemen blijven ook na de bloei nog lang mooi. Verbena is goed te combineren met siergrassen en andere vaste planten en is een uitstekende vlinderplant!
- Verbena bonariensis houdt van goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Verbena kan zo’n 150-175cm hoog worden. Natte en koude winters kunnen ervoor zorgen dat de plant helemaal afsterft. Omdat Verbena zich rijkelijk uitzaait, blijft de plant echter in de tuin of border dan komen ze terug.
- Coreopsis verticillata ‘Grandiflora'(Meisjesogen)is zeer geschikt voor de tuin op het zuiden. De plant verlangt een zonnige, warme plek op voedselrijke grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt.De bloemkleur van de Coreopsis verticillata ‘Grandiflora’is geel en de bloeitijd is van juli tot en met september. De hoogte van deze vaste plant is ongeveer 60 cm.Dit is een gemakkelijke tuinplant, hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.
Conclusie:
Bovenstaande lijst is natuurlijk echt maar een basisplantenlijst, maar wel een lijst die in elke tuin wel goed zal kunnen pakken. Je kunt er altijd van alles aan toevoegen, maar het zal je tuin in ieder geval erg opsieren. Zeker met een lager budget is dit een lijst waar je al een gezellige tuin mee krijgt. Wil je een uitgebreide plantenlijst en meer tuinadvies? Neem dan contact met mij op of schakel een ecologisch hovenier in.
One Comment