|

Hoe pas je een bestaande tuin aan?

Vaak help ik mijn partner mee met de aanleg van tuinen en ook in mijn eigen tuin ben ik flink bezig. Hier kom ik vaak tegen dat er veel klanten zijn die hun hele tuin leeg willen hebben en dan met een kale basis opnieuw willen beginnen. Wat heel begrijpelijk is daar je dan op die manier helemaal met de juiste basis begint, maar eigenlijk is het ook zonde. In mijn eigen tuin zijn we uit gegaan van de bestaande basis en deze hebben we uitgebreid in stappen aangepast. Het voordeel daarin is dat je de planten die je al hebt kunt laten staan, welke ook nog een leven verdienen en je hergebruikt. Bovendien hebben de huidige planten al een bepaalde basis in je tuin aangelegd en kun je jouw tuin dus juist alleen maar verbeteren. Maar hoe doe je dat? In dit artikel leg ik je uit hoe je een bestaande tuin goed kunt aanpassen.

Wat zijn de voordelen van het aanpassen van een bestaande tuin?

Het aanpassen van een bestaande tuin heeft de volgende voordelen:

Aanpassingen aan bestaande tuin voordeel 1: Je hebt al een bestaande basis!

Je hebt al een bestaande basis en het is dus veel makkelijker om het aan te passen. Het is veel minder werk en de bestaande basis heeft al wat met de grond en de omgeving gedaan.

Aanpassingen aan bestaande tuin voordeel 2: Budgettair gezien is het aantrekkelijker!

Je hoeft niet alles eruit te halen, je hebt minder werk en je hoeft minder planten aan te schaffen. Dit is budgettair gezien veel goedkoper daar je minder onkosten hebt.

Aanpassingen aan bestaande tuin voordeel 3: Je hoeft geen planten weg te gooien!

Veel mensen zeggen altijd: dan neem jij de bestaande planten toch mee! Dit kan maar vaak pakken grote volwassen planten niet meer goed als je ze ergens anders plant en gaan ze dood. Dit is erg zonde, planten zijn ook zielen en hebben recht op een leven op deze manier maak je planten niet kapot en geef je ze nog een nieuwe kans.

Hoe pas je een bestaande tuin aan?

Het aanpassen van een bestaande tuin is helemaal niet moeilijk. Het is wel belangrijk dat je een aantal stappen in het oog neemt zoals:

Hoe pas je jouw tuin aan stap 1: Kijk eerst goed naar je tuin!

Voordat je meteen begint met alles aanplanten in je tuin is het belangrijk om goed naar je tuin te kijken. Dit doe je door een aantal dagen eens door je tuin te lopen of erin te gaan zitten. Doe dit ook op verschillende tijdstippen van de dag en het liefste ook in diverse seizoenen. Indien je sneller wat aan wilt pakken kun je het ook gelijk doen of in fases. Je kijkt goed naar je tuin door te kijken wat er groeit, hoe de bestaande planten groeien en te kijken naar de bodemstructuur.

Hoe pas je jouw tuin aan stap 2: Doe bodemonderzoek om zo de bodemstructuur aan te kunnen pakken!

In dit artikel kun je er meer over lezen, maar in basis uitgelegd: “Het is belangrijk om te weten wat voor grondsoort je hebt”. Op deze manier kun je de juiste beplanting in je tuin zetten.

Hoe pas je jouw tuin aan stap 3: Zoek op met welke planten de huidige planten in je tuin samenwerken!

Je weet nu wat je tuin doet, ook weet je wat voor grond soort je hebt. Nu is het van belang dat je gaat kijken welke planten goed kunnen samenwerken met de huidige planten in je tuin. Dit zorgt voor een betere balans en een betere bodem structuur. Je kunt dit doen door de huidige planten die je hebt op te zoeken, deze in kaart te brengen en te kijken waar en met welke planten deze normaliter groeien.

Hoe pas je jouw tuin aan stap 4: Maak een tuinplan!

Nu je overzicht hebt en alle bovenstaande stappen hebt doorlopen is het belangrijk om een tuinplan te maken. Ga eens op het internet zoeken wat je mooi vind en kijk hoe je dit kunt combineren met je bestaande tuin. Vaak zijn leuke borders, stapstenen, een vijvertje of andere kleine oplossingen al goed genoeg. Zo kan bijvoorbeeld een pergola in je tuin echt al heel veel doen. Kom je er niet uit dan kun je altijd contact opnemen met mij of een ecologisch hovenier.

Hoe pas je jouw tuin aan stap 5: Maak een beplantingsplan!

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen kun je een beplantingsplan gaan maken. Kijk wel goed naar de zon ligging etc in je tuin. Maak een lijst met planten die goed passen bij je huidige planten. Houdt hierbij ook rekening met de lagen in je tuin, dit scheelt onderhoud en het zorgt voor meer balans.

Hoe pas je jouw tuin aan stap 6: Kijk goed naar de tijd waarin je gaat aanleggen.

Kijk goed naar de periode waarin je jouw tuin aan gaat leggen. Bomen kun je alleen plaatsen tussen november en februari en andere planten het beste voor de zomer (zonnewende 21 juni). In de warme zomers met temperaturen boven de 25 graden gaan planten in rust en pakken ze niet.

Hoe pas je jouw tuin aan stap 7: Maak een tijdschema!

Maak een tijdsschema waarin je goed vastlegt wat wanneer je doet. Op deze manier kun je jouw tuin in fases aanleggen en weet je zeker dat je planten op de juiste tijd worden geplant.

Conclusie:

Een mooie tuin hoeft niet duur te zijn en je kunt echt gebruik maken van de bestaande basis van je tuin. Het scheelt je enorm veel tijd en geld en je tuin verdient een tweede kans. Mocht je toch bepaalde planten weg willen halen zoals coniferen en bomen dan dien je die te inboeten(wortels rondom de planten wegsteken zodat de plant een kluit kan vormen) in de lente en zomer tijd, zo kun je ze wel in de herfst verplaatsen. Dit kan natuurlijk altijd maar ik garandeer je dat je met bovenstaande stappen een hele mooie tuin zult krijgen. Lees ook mijn andere artikelen op mijn website, of neem contact op met mij of een ecologisch hovenier. Het voordeel hiervan is dat je voor een mooie prijs goed tuin advies krijgt en het minder snel fout kan gaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *