Hoe nodig je slangen uit in je tuin?

Welkom bij onze gids over het uitnodigen van slangen in je tuin! Als je geïnteresseerd bent in ecologisch tuinieren en permacultuur, dan is het aantrekken van slangen een geweldige manier om een evenwichtig ecosysteem te creëren. In deze gids zullen we je laten zien welke planten slangen aantrekken, hoe je dit ecologisch kunt toepassen en hoe permacultuur kan bijdragen aan het bevorderen van een harmonieuze relatie tussen slangen en je tuin.

 1. Waarom slangen in de tuin uitnodigen?
  Slangen spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van je tuin. Ze helpen bij het bestrijden van ongewenste plagen, zoals muizen en ratten, die schadelijk kunnen zijn voor je planten. Daarnaast dragen slangen bij aan de biodiversiteit en het evenwicht in de natuurlijke omgeving van je tuin.
 2. Planten die slangen aantrekken:
  Er zijn verschillende planten die slangen aantrekken vanwege hun schuilplaatsen, voedselbronnen en nestgelegenheden. Enkele voorbeelden zijn:
 • Lieve vrouwe bedstro: Deze bodembedekker biedt een ideale schuilplaats voor slangen vanwege de dichte groei en het donkere bladerdek.
 • Lavendel: De geurige bloemen van lavendel trekken insecten aan, wat op zijn beurt slangen aantrekt die zich voeden met deze insecten.
 • Zonnehoed: Deze vaste plant trekt vlinders en bijen aan, wat op zijn beurt slangen aantrekt die zich voeden met deze bestuivers.
 • Klimop: Klimop biedt een uitstekende schuilplaats voor slangen vanwege de dichte begroeiing en het koele microklimaat dat het creëert.
 1. Ecologisch tuinieren en slangen aantrekken:
  Bij het uitnodigen van slangen in je tuin is het belangrijk om ecologische tuinpraktijken toe te passen. Hier zijn enkele tips:
 • Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen: Deze kunnen schadelijk zijn voor slangen en andere nuttige dieren in je tuin. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke bestrijdingsmethoden, zoals het gebruik van insectenwerende planten en het bevorderen van biodiversiteit.
 • Creëer een waterbron: Slangen hebben water nodig om te overleven. Plaats een ondiepe schaal met water in je tuin om slangen aan te trekken.
 • Zorg voor schuilplaatsen: Bied slangen voldoende schuilplaatsen, zoals stapels stenen, houtblokken of een composthoop. Dit geeft ze een veilige plek om te rusten en te schuilen.
 • Beperk het maaien van gras: Hoog gras biedt een ideale schuilplaats voor slangen. Laat delen van je gazon groeien en maai het gras niet te kort.
 1. Permacultuur en slangen aantrekken:
  Permacultuur is een ontwerpsysteem dat zich richt op het creëren van veerkrachtige en duurzame ecosystemen. Hier zijn enkele principes van permacultuur die kunnen bijdragen aan het aantrekken van slangen:
 • Diversiteit: Plant een verscheidenheid aan planten in je tuin om verschillende habitats en voedselbronnen te bieden voor slangen.
 • Randen: Creëer randen in je tuin, zoals overgangen tussen grasland en bos, waar slangen zich comfortabel voelen.
 • Stapelen: Maak gebruik van stapelbare materialen, zoals houtblokken en stenen, om schuilplaatsen te cre ëren voor slangen.
 • Waterbeheer: Implementeer waterbeheersystemen, zoals regentonnen en vijvers, om slangen van water te voorzien.
 • Polycultuur: Plant verschillende gewassen samen om een divers voedselaanbod te creëren voor slangen en andere dieren.
 • Composteren: Composteer organisch materiaal in je tuin om voedselbronnen en schuilplaatsen te bieden voor slangen.
 1. Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:
  Hoewel slangen nuttig zijn in de tuin, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om conflicten te voorkomen. Hier zijn enkele tips:
 • Leer slangen herkennen: Ken de slangensoorten in jouw omgeving en leer hoe je giftige slangen kunt identificeren.
 • Houd afstand: Houd altijd een veilige afstand van slangen en laat ze met rust.
 • Bescherm kinderen en huisdieren: Leer kinderen en huisdieren om slangen met rust te laten en houd ze in de gaten wanneer ze buiten spelen.
 • Opruimen: Houd je tuin opgeruimd en verwijder potentieel schuilplaatsen, zoals stapels puin en rommelige hoeken.


Het uitnodigen van slangen in je tuin is een geweldige manier om een evenwichtig ecosysteem te creëren en bij te dragen aan ecologisch tuinieren en permacultuur. Door de juiste planten te kiezen, ecologische tuinpraktijken toe te passen en permacultuurprincipes te volgen, kun je een gastvrije omgeving creëren voor slangen. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen en respectvol om te gaan met slangen. Geniet van de voordelen van een harmonieuze relatie tussen slangen en je tuin!

Hopelijk heeft deze gids je geholpen om meer te leren over het uitnodigen van slangen in de tuin en hoe dit past binnen ecologisch tuinieren en permacultuur. Als je nog meer vragen hebt, staan we klaar om je te helpen. Veel succes met het creëren van een slangen-vriendelijke tuin!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *