Hoe kies je de juiste planten voor in de tuin?
Planten maken je tuin vind ik zelf. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je tuin te betegelen of met grind en worteldoek te beplanten, echter ga ik uit van natuurlijk tuinieren, dit is bij mij dus niet van toepassing. Ik heb je al in meerdere artikelen uitgelegd: hoe je een tuin leest, hoe je een ontwerp maakt, hoe je onderzoek doet naar een tuin en de bodem en in dit artikel lees je hoe je permacultuur in een ecologische tuin kunt toepassen door middel van het lagen principe. Indien je al deze principes toepast (naar eigen keuze) kun je de plantenlijst voor je tuin gaan samenstellen. Maar hoe kies je nu de juiste planten voor je tuin. In dit artikel ligt ik je dit kort toe.
Pas de volgende principes toe al vorens je planten kiest!
Je kunt natuurlijk lukraak naar het plantencentrum gaan planten kopen of gewoon zaaien alleen dan zul je tegen diverse problemen aanlopen zoals: dat de bodemstructuur niet goed is, je planten niet goed pakken, het een wir war aan planten in je tuin wordt, er geen goede balans is in je tuin. Daarom is het belangrijk om diverse principes toe te passen alvorens je planten kiest of koopt. Je kunt de volgende principes toepassen voordat je planten voor je tuin kiest:
1. Kijk naar de situatie van je tuin
Ik heb hier al een heel artikel lees dit aandachtig en dan begrijp je wat ik bedoel. Kort samengevat houdt het in dat je goed kijkt naar de ligging, de situatie en conditie van je tuin. Heb je dit in kaart dan kun je veel beter inspelen op je planten keuze.

2. Kijk naar de bodemstructuur en de bodem van je tuin
Een goede bodem is heel belangrijk daarom is het goed om dit te onderzoeken. Indien je de situatie van je tuin in kaart hebt kun je gaan kijken naar de bodemstructuur van je tuin.

3. Bedenk wat voor soort tuin je wilt!
Er zijn diverse soorten tuinen die je kun ontwerpen. Je weet nu meer over je tuin nu kun je gaan bepalen wat voor soort tuin je wilt. In een ander artikel zal ik meer de soorten tuinen behandelen. Er zijn diverse soorten tuinen zoals:
- Prairietuin: Prairie planten zijn goed winterharde vaste planten die van nature voorkomen in een landklimaat met warme zomers en strenge winters. De meeste bloeien lang en tot diep in het najaar.De prairie tuin is een subtiel systeem van diep wortelende planten die snel een dichte vegetatie vormen.
- Eetbare tuin: dit is een tuin waarbij alles eetbaar is voor de mens en je jouw voedsel eruit kunt halen.
- Ecologische tuin: is een tuin waarbij alles in evenwicht is en er geen chemische middelen worden gebruikt.
- Wilde tuin: is een tuin waarbij je echt uit gaat van de bestaande planten en met maar kleine ingrepen alles zo wilt mogelijk houdt.
- Bostuin: een bostuin is een verzameling van bomen en struiken die samen een bos vormen. Afhankelijk van hoe dicht de bomen bij elkaar staan en de aanwezige boomsoorten zal er meer of minder licht op de bosbodem vallen. Bostuinen vinden we meestal op plaatsen waar er al bos stond.
- Natuurlijke tuin: is een tuin waarbij je de natuur op een gecontroleerde manier zijn gang laat gaan. Je zorgt voor een uitgebalanceerde eenheid. Je kunt inspelen op vogels, vlinders en bijen.
- Cottage tuin: dit is een Engelse stijl tuin waarbij je vooral jezelf op bloemen richt.
- Landelijke tuin: kenmerkt zich door een natuurlijke uitstraling die stijlvol en tijdloos is. Deze tuinstijl kenmerkt zich door eenvoud en rust. De tuin heeft mooie lange lijnen, grote vlakken en mooie erfafscheidingen. Daarnaast mogen leuke doorkijkjes en waterpartijen niet ontbreken in deze tuinstijl en is er genoeg ruimte voor een mooi terras, een speelplek voor de kinderen, een moestuin en al je andere ideeën.
- Mediterraanse tuin: deze tuin wordt vaak ingericht door combinaties te vormen van heerlijke terrassen op zon- en schaduwrijke plekken met diverse waterpartijen.
- Moderne strakke tuin: dit is een tuin waar alles heel strak is ingericht en er niet veel mogelijkheid voor wilde planten is. Hier gaat men vaak uit van een meer monocultuur planten inrichting zonder veel diversiteit.
- Energetische tuin: dit is een tuin die op Feng Shui is gebaseerd en waarbij alles stroomt in energie en in balans is.
Er zijn nog veel meer soorten tuinen die je als idee mee kunt nemen, hierboven is maar een opsomming van de stijlen die ik makkelijk met permacultuur en ecologisch tuinieren te combineren vind. Denk goed na voordat je een stijl kiest, kijk veel om je heen naar andere tuinen, schrijf op wat je wel of niet mooi vind.
4. Maak een tuinontwerp voor je tuin!
Nu je alles goed in beeld hebt kun je een tuinontwerp gaan maken. Je hebt nu inzicht in je tuin, je weet meer over de bodem en je weet meer wat voor soort tuin je wilt. Je kunt natuurlijk ook meerdere tuinen combineren. Kijk vooral veel naar plaatjes online of in boeken wat je mooi vind en maak eens wat schetsen. Maak eerst gewoon een ruw tuinontwerp waarbij je vooral schets wat je waar wilt zoals: moestuin, terras, vijver etc etc. Indien je dat in beeld hebt kun je gaan nadenken over het volledige ontwerp en wat je graag in je tuin ziet. Op basis daarvan kun je gaan bepalen wat voor soort planten je in je tuin wilt. Kijk vooral naar of je een wilde, natuurlijke of eetbare tuin wilt, of dat je juist een andere soort tuin wilt. Je kunt hier vaak ook plantenlijsten voor vinden op het internet of je zoekt per tuin soort op wat voor soorten erin voorkomen. Houdt als je een beheerbare tuin wilt ook rekening met het lagenprincipe.
5. Maak de plantenlijst!
Nu je alles op een rijtje hebt en opgeschreven wat je wilt kun je een plantenlijst maken. Schrijf ook de Latijnse namen op want en tuincentrum en een online winkel die gaan uit van de Latijnse namen. Indien je onzeker bent kun je contact met mij opnemen dan kijk ik naar je plantenlijst, of neem contact op met een ecologisch hovenier.

Neem er echt de tijd voor!
Indien je een mooie tuin wilt welke in balans is dan is het belangrijk dat je er echt de tijd voor neemt. Kijk goed naar je tuin, observeer de omgeving, bepaal wat je mooi vind, waar kom je tot rust. Bedenk goed of je een soort tuin wilt of dat je dingen wilt combineren. Bedenk wat je belangrijk vind en of je een wilde tuin wilt of niet. Vraag vooral advies in als je er niet uitkomt, ik voorzie je graag van tuinadvies. Of neem contact op met een ecologisch hovenier. Lees ook al mijn artikelen om alvast goed vooruit te kunnen.