|

Hoe ga je om met weersomstandigheden in je tuin?

Veel mensen realiseren het zich niet altijd maar het weer kan van behoorlijke invloed zijn op de conditie van je tuin. Zeker tegenwoordig met het erg wisselende weer en diverse koude en warme periodes gewisseld met extreem nat kan van grote invloed zijn op je tuin. Planten kunnen of juist goed groeien of juist niet goed. Hiervoor is de juiste bodemstructuur dus weer van groot belang, maar het is ook belangrijk om te kijken naar je tuin zelf. In dit artikel leg ik je kort uit waar je allemaal op dient te letten. Lees snel verder en ontdek hoe je goed om kunt gaan met de weersomstandigheden in je tuin.

Welke weersinvloeden kunnen invloed hebben op je tuin?

Een mooie sterke tuin scheelt het halve werk en ook nog eens veel onderhoud. Indien je jouw tuin zo inricht dat deze goed aangepast zijn aan de weersomstandigheden is er meer evenwicht. De natuur regelt dat ook zo en je kunt vaak goed zien als je rondloopt in de natuur waar iets in balans is en waar niet. Lees hieronder welke weersomstandigheden en invloeden hier effect op hebben.

Wind

Wind is heerlijk en verkoelend maar niet altijd fijn voor de planten. Planten kunnen er niet altijd goed tegen. Onvoldoende of nog geen nieuwe wortels bij jonge aanplanten kunnen bij te veel wind/ drogere lucht de verdamping onvoldoende compenseren. Dit kan als gevolg hebben dat je planten water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Gevolg hiervan is dat de planten dus sneller uitdrogen en niet goed wortelen, waardoor ze niet goed kunnen tegen droogte en klimaatverandering. Je kunt op de volgende manier beter omgaan met de wind:

  1. Plaats altijd planten van hoog en laag naar elkaar en plaats de planten zo dat de planten die beter tegen de wind kunnen deze opvangen voor de andere planten. 
  2. Plaats houten paaltjes in de tuin deze zullen de wind meer tegen houden en breken. 
  3. Kies in de hoeken waar te veel wind komt voor planten die tegen de wind kunnen. 

Zon

Zon is goed voor de planten omdat deze ze laten groeien, planten hebben immers licht nodig. Niet alle planten kunnen goed tegen de zon, sommige zijn echte zon minnaars en sommige hebben liever schaduw of half schaduw. Kijk daarom goed naar de zon en waar die komt, plaats planten die in de zon kunnen er dus recht in maar houdt rekening met eventuele droogte en zet er eventueel grotere planten achter die ze meer schaduw geven. 

Regen

regen is natuurlijk goed voor planten want het geeft ze kans om te groeien en beter te wortelen zo wordt je tuin sterker. Alleen het kan natuurlijk zijn dat je bodem niet goed is en het water snel weg loopt of dat het water juist blijft staan. Dat laatste kan als gevolg hebben dat planten te nat staan en niet elke plant houdt daarvan. Risico kan zijn dat planten zo wortelrot krijgen en dat ze daarom niet goed groeien.Verder kan dit wortelrot veroorzaken waardoor planten niet goed meer kunnen wortelen, minder voedingsstoffen opnemen en minder sterk zijn.  Dit kan in zeer warme periodes tot gevolg hebben dat planten sneller droog staan. 

Kunnen er schimmels en plagen ontstaan in je tuin?

Schimmels en ander ongedierte kunnen schadelijk zijn voor je tuin. Indien je tuin niet in balans is en niet goed om kan gaan met de weersomstandigheden die nog al fluctueren kan dit gevolgen hebben voor schimmels, plagen en ander ongedierte. Blad kan bijvoorbeeld gaan rotten, net als wortels enzovoort. Op deze manier zijn je planten minder sterk en kunnen ze zich minder goed weren tegen plagen en ongedierte. Het is dus belangrijk dat je goed naar je tuin kijkt. Houdt in de gaten wat goed groeit en wat niet. Plaats ook een grote diversiteit aan planten in je tuin en geen monocultuur (van een planten soort hetzelfde en geen variatie). Je kunt dit oplossen door in je natuurlijke tuin meer variatie aan te brengen. Er kunnen natuurlijk ook schimmels ontstaan die juist wel goed zijn voor je tuin en de bodem. Denk aan paddenstoelen en micro-organismen.

Tips om goed om te gaan met de weersomstandigheden in je tuin!

Hieronder geef ik je een aantal tips die er voor kunnen zorgen dat je tuin gezonder en sterker is en beter bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Omgaan met de weersomstandigheden in je tuin tip 1: Maak een juiste inschatting van je tuin!

Maak de juiste inschatting van je tuin en kijk goed naar de ligging van je tuin, op deze manier kun je zorgen voor de juiste aanplant en een tuin die sterk wordt en tegen elk type weer kan.

Omgaan met de weersomstandigheden in je tuin tip 2: Plaats voldoende beschutting in je tuin!

Plaats voldoende beschutting in je tuin voor de planten denk daarbij aan: houten paaltjes, struiken, bomen, rotsen, muurtjes etc.

Omgaan met de weersomstandigheden in je tuin tip 3: Maak diverse lagen in je tuin!

Door je planten in lagen te planten van klein naar groot kunnen ze elkaar beschermen. Planten werken namelijk samen en op deze manier kunnen ze elkaar beschermen tegen diverse weersomstandigheden.

Omgaan met de weersomstandigheden in je tuin tip 4: Zorg voor voldoende drainage!

Zorg voor voldoende drainage in je tuin zodat de regen goed weg kan lopen. Dit heeft positieve gevolgen voor je bewatering in je tuin. Dit kun je doen door: wadi’s te maken, regentonnen te plaatsen, vijvers te maken.

Lees ook al mijn andere artikelen over bodemverbetering en de locatie bepaling van planten. Op deze manier creëer je een gezonde tuin. Pas verder diverse principes van permacultuur toe en zorg ervoor dat er allerlei micro klimaten ontstaan in je tuin. Dit maakt je tuin weerbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *