|

Het nut van mieren in je tuin!

Regelmatig zie ik in de zomer dikke witte strepen langs huizen en in tuinen. Er komt dan altijd een kleine traan bij mij naar boven. Pfff mierengif denk ik dan, is dat nou echt nodig mensen? Weer het zoveelste onbegrip van de mens voor de natuur. Vanuit de mens denkend begrijp ik het wel, want mieren in je huis kunnen voor grote overlast zorgen. Of gif dan een oplossing is betwijfel ik. In mijn ogen zijn er genoeg andere oplossingen om mieren in en rondom je huis te bestrijden. Zelf heb ik zelden last van mieren in huis, ik heb ze juist graag in mijn tuin. Waarom? Mieren zijn nuttig en zorgen voor een ecologische balans in je natuurlijke tuin.

Mijn tuinadvies is dan ook: “Werk samen met de mieren in plaats van ze te bestrijden”.

Lees snel verder en ontdek waarom mieren in je natuurlijke tuin juist nuttig kunnen zijn.

Hoe werkt een mieren kolonie?

Voordat ik verder ga over het nut van mieren in je tuin wil ik eerst wat meer over mieren vertellen. Een mieren kolonie bestaat uit:

 • Werksters
 • Mannetjes
 • Een koningin

Mannetjes leven maar kort en zijn er voornamelijk alleen in de paar periode, vaak hebben ze vleugels, nadat ze zijn geboren en groot genoeg zijn gaan ze opzoek naar een koningin uit een ander nest, aan incest doen ze niet. Is een koningin bevrucht dan sterven ze.

De koningin is er simpel weg om te broeden en om voor zoveel mogelijk nieuwe mieren te zorgen. Ze verlaat haar nest in paringstijd (juli/augustus). De koningin geeft de larven te eten, en zorgt voor nieuwe eitjes. Indien er te veel koninginnen in een nest zijn gaat er een weg om een nieuw mieren best te starten.

Werkers zie je altijd rondlopen en verzamelen eten voor de larven, verdedigen het nest en graven de gangen.

Wat eten mieren?

Nu je in basis weet hoe een mieren kolonie werkt ga ik wat meer vertellen over wat mieren eten. Mieren zijn alles eters en ruimen daarmee gelijk je tuin op. Zo eten ze dode dieren, nemen ze bladeren mee voor de larven die weer leven van de schimmels en nemen ze etensresten, honingdauw en andere dingen mee.

Dat mieren luizen eten is een fabeltje. Ze beschermen de mieren juist en in ruil daarvoor melken ze de luizen. Luizen bevatten sap en hier zijn de mieren en hun larven gek op.

Welke soorten mieren zijn er?

Er zijn op de hele wereld duizenden soorten mieren maar de meest voorkomende mieren in België en Nederland zijn:

 • Bosmieren
 • Tuinmieren
 • Gewone steek mieren
 • Rode mieren

In de gemiddelde tuinen en huizen komen meestal weg mieren en glanzende houtmieren voor (tuinmieren) . De gewone steekmieren kunnen ook in je tuin voorkomen, Deze komen alleen bijna niet in huizen voor.

Hoe bestrijdt je mieren op een natuurlijke manier in huis?

Mieren in huis kunnen heuze plagen veroorzaken, niet vreemd dus dat mensen ze niet willen. Ze kunnen op je eten gaan zitten en ziektes binnen brengen. Houdt ze daarom fijn in je natuurlijke tuin, dat is nog goed voor de ecologische balans ook. je bestrijdt mieren op een natuurlijke manier door:

 1. .Je huis goed schoon te houden
 2. Zoete etenswaren goed af te sluiten
 3. Sporen die ze maken weg te poetsen met azijn, mieren zorgen namelijk voor een spoor met hun speeksel waarna de andere mieren dat spoor volgen.
 4. Zout langs je deurposten te strooien

Redenen waarom mieren goed zijn voor de ecologische balans in je tuin!

Wij mensen mogen weer samen gaan werken met de natuur dus ook met de mieren. In plaats van met alles de strijdt aan te gaan. Door het nut van mieren in je tuin te zien kun je deze samenwerking aangaan en mee werken aan een ecologische balans in je tuin. Een natuurlijke tuin is daar perfect voor. Hieronder een aantal redenen waarom mieren de ecologische balans in je tuin herstellen:

Reden 1 waarom mieren goed zijn voor de ecologische balans in je tuin!

Mieren ruimen je tuin op of het nu gaat om doodblad, dode dieren of ander materiaal.

Reden 2 waarom mieren goed zijn voor de ecologische balans in je tuin!

Mieren uit andere kolonies kunnen niet goed met elkaar overweg en zijn simpelweg gewoon elkaars vijanden ze bestrijden elkaar. Hierdoor heb je nooit te veel mieren in je tuin.

Reden 3 waarom mieren goed zijn voor de ecologische balans in je tuin!

Mieren eten schadelijke insecten op.

Reden 4 waarom mieren goed zijn voor de ecologische balans in je tuin!

Mieren trekken weer andere dieren in je tuin aan wat zorgt voor meer ecologische balans in je tuin denk aan dieren als: padden, vogels, kikkers, zandloop kevers, spinnen, egels, hagedissen, libellen. Aangezien veel van deze dieren bedreigd zijn is het juist goed om mieren in je tuin te hebben, zo trek je op een natuurlijke manier meer dieren aan in je tuin. Er is al niet veel plaats meer voor deze dieren op de wereld, zo hebben ze weer een fijn natuurlijk huisje in jouw tuin.

Hoe trek je mieren aan in je tuin?

Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan het ecologisch herstel op de wereld, daarom trek ik graag meer mieren aan in mijn tuin. Door met ze samen te werken krijg je de perfecte balans in je ecologisch tuin. Maar hoe trek je mieren aan:

Trek mieren in je tuin aan tip 1:

Mieren nestelen zich graag in muurtjes en hout, zorg er daarom voor dat mieren voldoende plek hebben om zich in te nestelen. Dit kun je doen door: oude blokken hout neer te leggen, stapelmuurtjes van oude stenen te maken, of rotspartijen neer te leggen. Grote voordeel is hieraan dat ze niet in je muren van je huis gaan nestelen.

Trek mieren in je tuin aan tip 2:

Plaats een grote diversiteit aan planten in je tuin, dit trekt diverse andere dieren aan en ook luizen, wat weer gunstig is voor de mieren.

Trek mieren in je tuin aan tip 3:

Mieren nestelen graag in dood hout laat dit dus veel liggen.

Trek mieren in je tuin aan tip 4:

Zorg voor kleine hoopjes zand in je tuin waarmee mieren hun nest kunnen bouwen.

Conclusie: werk samen met de mieren in plaats van ze te bestrijden!

Je weet nu hoe mieren leven en wat het nut van mieren in je tuin is. Hopelijk heb ik je nu gestimuleerd om je tuin op een natuurlijke manier aan te leggen en mieren aan te trekken. Wij mogen samen leven met de natuur en dit is een mooie samenwerking om aan te gaan. Mieren zijn nuttig en ruimen je tuin op en trekken bedreigde dieren aan. Heb je echt last van mieren op je terras en dergelijke? Plaats daar dan planten zoals: rozemarijn, goudsbloem, afrikaantjes, brandnetel of lavendel. Mieren houden daar niet van en dan zul je ze niet snel zien op die plaatsen. Hopelijk kun je met dit advies mieren in je huis weren en hoef je geen gif meer te gebruiken.

Wil je meer advies over een ecologische tuin? Neem dan contact met mij op.

Wil je meer weten over de aanleg van een natuurlijke tuin? Kijk dan op deze website. Verder houdt mijn website bij of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *