| |

Belang van struikgewas in het landschap!

Ontdek waarom struiken niet mogen missen in je tuin, hoe je ze het beste plant en wat het energetische aspect ervan is.

Struiken zijn er in allerlei soorten en maten en zien er ook nog eens prachtig uit. Veel mensen plaatsen deze dan ook graag in hun tuin, alleen vaak weten ze niet wat het belang van struiken is in het landschap en in een tuin. Volgens de permacultuur werk je ook met lagen en daar plaats je ook struiken, het heeft veel voordelen en daarom wordt dit ook aangeraden. In dit artikel vertel ik je er meer over. 

Waarom is het belangrijk om veel struiken in je tuin of voedselbos te plaatsen?

Indien we het hebben over een landschap kun je denken aan een voedselbos of een stukje bos dat je aanplant, hier zijn diverse struiken van groot belang, maar ook in je tuin kun je veel struiken plaatsen. Het heeft veel voordelen voor de natuur zoals:

Voordeel 1 van struiken in je tuin of landschap: Het breekt de wind!

Struiken zijn houtige gewassen die zich nabij de grond vertakken. Ze bieden de beste bescherming tegen wind en schermen ook pleksgewijs de zon af.Het is dus een fantastische manier om de wind in je tuin of landschap te breken. 

Voordeel 2 van struiken in je tuin of landschap: Het biedt veel schaduw!

In voordeel 1 heb ik het al toegelicht door dat struiken wat houterig zijn en vaak biedt het enorm veel schaduw voor andere planten en dieren. Op deze manier kun je dus schaduwplekken in je tuin creëren. 

Voordeel 3 van struiken in je tuin of landschap: Er wordt een microklimaat gecreëerd!

Door veel struiken te planten met andere lagen eronder wordt er veel vocht vastgehouden en op deze manier   creëren struiken  een microklimaat waar mensen en vele diersoorten zich geborgen kunnen voelen.

Voordeel 4 van struiken in je tuin of landschap: Nest en schuilplaatsen!

Struiken die vaak groot zijn en houterig, bieden daarmee de perfecte schuilplaats voor andere dieren zoals: vogels, egels, insecten, muizen etc. 

Voordeel 5 van struiken in je tuin of landschap: Ze bieden veel voedsel voor mens en dier!

Net zoals andere bloeiende planten, zorgen bloeiende struiken ook voor nectar en stuifmeel. Maar ook het loof en de stengels van struiken trekken insecten aan: ze knabbelen al eens graag aan een blaadje. Die knabbelende insecten zijn op hun beurt dan weer voedsel voor veel van onze tuin vogels en zoogdieren.

Ook de vruchten van heesters zijn een belangrijke voedselbron voor veel dieren. Maar ook voor ons zijn eetbare bessen erg interessant. In het vluchtseizoen werken ze extra activerend: met hun vaak felle kleuren nodigen ze uit om dichtbij te komen en te plukken. 

Voordeel 6 van struiken in je tuin of landschap: Visueel aspect!

Struiken breken het landschap en daardoor krijg je hoogteverschillen, het is goed voor het visuele aspect, maar ook zodat kinderen zich er goed achter kunnen verstoppen. Het is dus een leuk element in je tuin. 

Welke struiken kies je het beste uit voor in je tuin?

Dit is heel erg afhankelijk van de soort tuin die je wilt maken, ook is het afhankelijk van het klimaat en de grondsoort. Het beste ga je eerst naar de situatie van je tuin of landschap kijken, als je dit in kaart hebt gebracht weet je ook wat je nodig hebt in je tuin. Je weet dan precies waar je alles moet plaatsen omdat je meer over de weersomstandigheden en dergelijke weet. Verder is het belangrijk om naar de bodemstructuur van je tuin te kijken, elke struik die wortelt anders en je wilt een goede bodem creëren. Kijk dus goed naar je bodem en wat voor wortels je struiken hebben. 

Nu je weet wat de situatie van je tuin is en hoe de bodemstructuur is, kun je een klein tuinplan maken voor je tuin. Door alles uit te tekenen kun je ook bepalen wat waar komt en weet je ook het formaat. Nu je weet waar alles kan en wat kun je gaan bepalen wat voor struiken je er wilt plaatsen. Houdt ook vooral rekening met de dieren, je eigen behoefte en de insectenpopulatie. Kijk ook goed naar de soort laag die je wilt creëren en de balans van planten bij elkaar. Welke planten werken goed samen etc. etc.

Het energetisch belang van struiken in de tuin?

Ik zelf kijk ook altijd naar het energetische stuk in de tuin, struiken die veel balans in een tuin brengen en de Feng Shui komt zo ten goede. Het is belangrijk dat je eens door je tuin loopt en gaat voelen. Waar stroomt de energie, wat voelt fijn? Dit zijn aspecten die je in je beslissing kunt nemen. Als er overal alleen maar struiken staan in bijvoorbeeld het midden van de tuin en deze vormen een groot blok dan stroomt de energie natuurlijk niet. Ga goed voelen en loop eens door andere tuinen en de natuur om te voelen wat struiken doen. Ik zelf plaats graag meidoorns langs de kanten, dit omdat het een bepaalde energie tegen gaat, en het zorgt voor een bepaalde stroom. Binnenkort plaatsen wij hier een uitgebreider artikel over. 

Hoe kun je struiken het beste in je tuin of landschap plaatsen?

Nu je op alle bovenstaande aspecten hebt gelet kun je gaan kijken hoe je ze het beste kunt plaatsen. Indien je een windbreak in je tuin of landschap wilt is het van belang dat je een aantal groepen van struiken plaatst. Mocht je echt een haag willen dan kan dit ook maar maak dan alsjeblieft geen monocultuur haag en plaats zoveel mogelijk soorten. Hierdoor trek je minder plagen en insecten aan, blijft je haag beter in stand en trek je meer dieren aan. Kijk ook naar de diepte van je tuin en waar je dieren aan wilt trekken. Kijk ook goed naar de zonligging in je tuin en waar je het wintergroen wilt hebben. Teken alles eerst goed uit voordat je echt zomaar lukraak gaat planten. 

Wanneer kun je struiken het beste planten:

Plant een struik altijd wanneer deze in rust is dit is wanneer er geen bladeren zijn (voor bladverliezende loofbomen en struiken althans). In die periode wordt door de boom of struik geen water opgepompt en wordt er niet aan fotosynthese gedaan. Zo geef je de struiken de kans om zich eerst goed in de bodem te zetten en voldoende nieuwe haarwortels aan te maken vooraleer de sapstroom terug op gang komt. Vanaf dan moet een struik immers weer nieuwe energie investeren in het uitlopen van de knoppen en het maken van bladeren. Plant je op momenten dat het groeiseizoen al volop bezig is, dan kan het zijn dat er onvoldoende worteltjes aangemaakt zijn om genoeg water op te pompen voor verdamping. Dan kan de struik uitdrogen en sterven.

Planten gebeurt dan ook best tussen half november en half maart

De voorkeur gaat uit naar het de periode tussen half november en half december omdat

  • de struik voor de hevige winterprik nog de kans krijgt om wortels te ontwikkelen terwijl er geen verdamping optreedt.
  • de grond tijdens heel de winter de tijd krijgt om zich tussen de wortels te verdelen.
  • er meer tijd zit tussen aanplant en uitlopen van de knoppen

De winterperiode zelf kan soms te koud zijn of te nat om te planten. Door de klimaatopwarming wordt deze plantperiode trouwens kleiner en kleiner.  Planten blijven  langer in blad staan en knoppen lopen vroeger uit dan vroeger.

  • Struiken met kluit hebben wel een langere plantperiode dan deze met naakte wortel, maar ook hier geldt dat er bij voorkeur in november geplant wordt.
  • Struiken die in containers verkocht worden kunnen in principe het hele jaar door aangeplant worden, maar de zomermaanden worden het best vermeden omdat de kans op uitdroging dan zeer groot is.

Sowieso wordt best gekeken naar de weersomstandigheden op het moment zelf. Je plant best niet bij:

  • Hevige vorst: de losse grond wordt dan bevroren waardoor de wortels kunnen uitdrogen
  • Zeer natte omstandigheden: het oppervlaktewater kan dan in de plantgat stromen waardoor de struik in een plas komt te staan en zuurstoftekort zal optreden. Plant nooit een struik in een put waar water instaat!

Ontdek hier hoe je het beste een struik kunt planten. 

Conclusie: Struiken zijn een belangrijk element in je tuin!

Struiken worden vaak een beetje vergeten en zijn toch echt heel belangrijk voor je tuin of landschap. Dit omdat ze zorgen voor voedsel en beschutting voor mens en dier, ze zorgen zo voor een ecologische balans. Daarnaast zorgen ze voor een klein microklimaat in combinatie met andere planten. Struiken zijn ook nog eens optisch belangrijk voor je landschap en zorgen voor een bepaalde diepte in je tuin. Je kunt struiken het beste plaatsen tussen november en maart. Daarbij zijn ze op een energetisch stuk ook nog eens belangrijk voor de energiestroom in je tuin of landschap. Kortom struiken mag je niet laten ontbreken en dienen sowieso in je tuin voor te komen. 

Voor advies kun je contact met mij opnemen, of schrijf je via deze link in voor de nieuwsbrief om op deze manier op de hoogte te blijven over alles. Verder kun je altijd alle andere artikelen op mijn website lezen. Indien je echt tuinadvies wilt, kun je ook contact opnemen met een ecologisch hovenier. Wacht niet te lang en zorg mee voor een betere balans in jouw tuin en draag zo bij aan een beter klimaat. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *