|

Alles over rozen in je tuin deel 1

Van kinds af aan zijn rozen al mijn favoriete bloemen en ook van vele andere mensen. Rozen geven geur en kleur aan je tuin Rozen zijn niet altijd de makkelijkste planten en wil je dat deze goed groeit en tot zijn recht komt in je tuin dan heeft de roos de juiste grond, standplaats en verzorging nodig. Ik ga meerdere artikelen aan rozen wijden daar ik er altijd veel vragen over krijg, toch wil ik vandaag al wat aandacht aan mijn favoriete plant schenken. Lees daarom al wat over de verzorging, planting en dergelijke van de roos. 

Wanneer plant je rozen in je tuin?

De beste periode om een roos te planten is rond het einde van de herfst of de winter, dit voordat de groei weer op gang komt. De plant heeft dan geen blaadjes en bloemen die nog gevoed moeten worden en de wortels hebben de tijd om goed te wortelen. Zo groeien ze in de lente sneller en komen ze in de zomer beter tot bloei. Verrijk de grond met compost als je gaat planten indien er te weinig organisch materiaal in de bodem zit. 

Hoeveel zon heeft mijn roos nodig?

Rozen houden vaak van veel zon, dus een plek met veel zonlicht is helemaal niet verkeerd. Er zijn ook soorten die goed in de halfschaduw kunnen staan, kijk daar dus goed naar. Te veel warmte en zonlicht is vooral niet goed voor klimrozen aangezien de zon wordt weerkaatst van de muur. 

Welke grond is geschikt voor rozen?

Rozenstruiken en vooral de doorbloeiende soorten die ook nog in de herfst bloeien vereisen diep lossen grond die rijk is aan potas en fosfaat. De grond dient goed gedraineerd te zijn, dit betekent niet zanderig daar rozen niet van grond houden die weinig consistent is. Rozen bloeien beter in grond die zwaar verrijkt is. Rozen die niet houden van een tuin waar de grond kalkhoudend is. Ze houden van een tuin waarin de grond neutraal of iets zuur is. Doe daarom goed onderzoek naar de bodemstructuur en PH waarde. 

Welke planten passen bij rozen?

Rozen zijn prachtig om te zien maar er zijn soorten die heel hoog en groot worden. Onderaan de rozenstruik groeit dan niets, wat weer plaats geeft voor pioniersplanten en andere wilde planten, waar op zich niets mis mee is. Je loopt alleen wel het risico dat invasieve wilde planten alles overnemen. Wil je een gevarieerde tuin met weinig onderhoud? Dan is het een idee om planten onder te zetten die de roos vergezellen. De roos vindt het gezellig, er is meer variatie, de bodemstructuur wordt beter en er komen meer bijen en vlinders op af. Het is afhankelijk van de soort roos welke plant er goed bij past. Verder heeft het nog als voordeel dat het onderhoud aan de rozenstruiken aanzienlijk minder wordt als je er andere planten tussen voegt. 

Struikrozen

Struikrozen roden ongeveer 50 tot 70 cm hoog, je kunt hier makkelijk de volgende vaste planten onder zetten:

  • Geraniums
  • Pioenrozen
  • Lavendel

Wil je een speels effect dan kun je er ook grotere planten achter zetten zoals:

  • Ridderspoor
  • Kaardebol

Klimrozen

Klimrozen die je natuurlijk op een plaats waar ze goed kunnen klimmen, super mooi, maar ze groeien verticaal omhoog en alles eronder blijft kaal. Plaats er wat lagere planten onder voor een mooi speels effect denk aan planten en struiken die zo maximaal 50 cm hoog worden. Op deze manier heb je een mooie lage verdeling als je onder die planten nog lagere planten plaatst zoals bodembedekkers en je krijgt  minder onderhoud er aan. 

Bij planten tot 50 cm denk ik aan:

  • Kattenkruid
  • Lavendel
  • Beemdkroon
  • Liguster
  • Ijzerhard
  • Meidoorn

Bij bodembedekkers denk ik aan:

  • Heide
  • Maagdenpalm
  • Lage grassen
  • Cranberry
  • Kruipend zenegroen
  • Aardbeien

Rozen geschikt voor op het balkon!

Niet iedereen heeft natuurlijk een tuin, toch kun je prima rozen houden op je balkon en het kleurt prachtig. Wat erg mooi is op een balkon zijn stamrozen. Stamrozen groeien als een soort boompje omhoog en je kunt ze makkelijk snoeien. Vergeet niet om deze regelmatig te voeden net als potrozen. Potrozen zijn ook uitermate geschikt voor een balkon daar ze gekweekt zijn om in potten te groeien. Het is belangrijk om een diepe pot te pakken die kleiner is dan een brede ondiepe pot. Plaats ook altijd meerdere rozen in een pot en alles dichtbij elkaar daar deze bescherming bieden aan elkaar tegen de zon en zo uitdroging voorkomen. 

Rozen die je niet hoeft te snoeien!

Heel eerlijk gezegd snoei ik bijna nooit, ook niet de soorten die echt een aanbeveling tot snoei hebben. Toch zijn er ook rozen die juist nooit gesnoeid hoeven te worden, voordeel is het geeft je tuin een natuurlijke en wildere uitstraling. Zeker als je een natuurlijke tuin wil, dan is dit een goede optie. Wil je een iets strakkere ecologische tuin dan kun je kiezen voor rozen die je wel dient te snoeien. Kruipende bodembedekkende rozen en rozen die maximaal 50 cm worden, hoef je vaak niet te snoeien. Ook heb je wildere soorten die niet van snoeien houden. Vraag hiervoor meer informatie aan de kweker of neem contact op met een ecologische hovenier of mij. 

Geniet van je tuin vol met rozen en voor meer informatie verwijs ik je naar alle artikelen op mijn website. 

Veel leesplezier en geniet van de rozen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *