|

Alles over rozen deel 2: Hoe plant je rozen?

In het eerste deel over rozen heb ik al verteld met welke grondsoort je rekening dient te houden en waar je rozen kunt planten. Rozen zijn sterke maar ook fragiele planten die veel aandacht nodig hebben. Rozen sieren je tuin, dus hoe meer liefde je ze geeft hoe beter. Indien je een roos op de juiste manier plant, heb je er jaren plezier van en gaat deze goed bloeien. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je rozen het beste kunt planten. 

Stap voor stap rozen planten

Een rozenstruik op de juiste manier in je natuurlijke tuin planten vergt wat aandacht, daarom heb ik hieronder een stappenplan gemaakt waarin je goed kunt lezen hoe je een roos op de juiste manier plant. 

Stap 1: De grond voorbereiden

Het beste bewerk je de grond een paar weken van tevoren, maar is dat niet mogelijk, dan doe je het op de dag zelf. Indien je het al een paar weken van tevoren doet is het belangrijk om een halve vierkante meter grond los te werken waarbij je minstens 50 sm aanhoudt. Dit is essentieel voor het aanslaan van je roos, omdat de wortels zo in een goede luchtige en gedraineerde grond terechtkomen. 

Let op: loswerken betekent niet perse omkeren: neem de grond aan de oppervlakte tot een diepte van 25 centimeter op en werk de volgende 25 cm grond los en laat de grond op de bodem liggen. Daarna stop je het gat weer dicht met de grond van de oppervlakte en vermeng je het met een grondverbeteraar zoals compost of mest. Gebruik alsjeblieft geen verse mest. Verse mest is vaak onvoldoende verteerd en dit kan leiden tot ziekten aan de wortels die worden veroorzaakt door een schimmel. 

Op de dag zelf dat je gaat planten, maak je een gat van 50 cm breed en 25cm diep en plaats je de rozenstruik erin. Indien je de grond niet hebt kunnen voorbereiden, meng je de grond in het gat goed met compost alvorens je de roos erin plaatst.

Stap 2: Dompel de rozenstruik goed onder in water

Indien je een rozenstruik met blote wortel hebt is het belangrijk om de beschadigde wortels vlak voor de beschadiging af te knippen. Maak de wortels die langer zijn de rest wat korter en dompel deze goed onder in water. Plaats deze in het voor gegraven gat en doe er langzaam steeds wat aarde bij. 

Indien je een rozenstruik hebt zonder blote wortel is het ook belangrijk om deze eerst goed nat te maken. Dompel de pot van de roos met water en al onder en haal de pot er voorzichtig af. Er zit waarschijnlijk nog grond aan de wortels van de roos, dit kan gewoon mee in het gat, zorg dat het gat diep genoeg is en plaats de roos erin. Doe er extra grond en compost bij en druk dit goed aan, doe er vooral genoeg water bij. 

Stap 3: Druk alles goed aan

De roos staat nu op een gezonde basis maar het is nu belangrijk om de lucht eruit te drukken. Stamp voorzichtig met je voeten de grond aan en voeg daarna extra grond toe. Druk deze daarna ook weer goed aan. Op deze manier staat je roos goed en stevig. 

Je hebt nu drie basisstappen om je roos goed te kunnen planten. 

Hoe plaats je een roos tegen een muur of boom?

Indien je een klimroos wilt plaatsen of een rozenstruik vlakbij een boom of muur is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

  1. Plaats de roos nooit vlak naast de muur

Plaats de roos nooit vlak naast de muur de kwaliteit van de grond is vaak niet goed,

Bovendien bevindt zich hier vaak nog gruis en puin van de fundering. Ook zorgt de rand van het dak ervoor dat het op de eerste 30 cm van de muur bijna nooit regent. 

  1. Kijk altijd of er voldoende zonlicht is

Het is belangrijk dat een roos voldoende licht krijgt, kijk altijd of er voldoende zonlicht is. 

  1. Plaats een rekje voor de klimroos

Plaats altijd een rekje voor de klimroos zodat deze lekker tegen de muur op kan klimmen. 

Conclusie: Zo plaats je rozen op de juiste manier!

Het is belangrijk dat je eerst de bodemstructuur controleert, daarna is het dus belangrijk om de grond voor te bewerken (indien mogelijk) en plaats daarna altijd extra compost in het gat waar je de roos in zet. Zorg voor genoeg diepte zodat de roos kan wortelen en zorg voor voldoende structuur en drainage. Verder is het van belang dat je goed naar de wortels kijkt of deze niet beschadigd zijn. Plaats er planten om heen voor een mooi resultaat en zorg ervoor dat op deze manier alles mooi dichtgegroeid. Planten die bij de roos kunnen zijn: lavendel, kattenkruid, kruipend zenegroen, maagdenpalm. 

Lees ook het andere deel over rozen om zo de juiste kennis op te doen. Wil je meer tuinadvies, neem dan contact met mij op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *