|

Alles over mulchen in je tuin!

Gastblog artikel geschreven door Yordi Wagemakers permaculture innovations!

Samen met mijn partner Yordi Wagemakers zetten wij ons in voor natuurbehoud en balans in een tuin. Hij is ecologisch hovenier en schrijft regelmatig leuke blogs. Omdat wij een samenwerking aangaan plaats ik zo nu en dan ook artikelen van hem hier.

Mulch, wat is dat? Deze vraag krijgen wij ontzettend vaak van onze klanten die wij advies geven over ecologisch tuinieren. Wij werken ontzettend graag met mulch omdat het een toegevoegde waarde geeft aan je tuin. Ecologisch tuinieren past niet altijd per definitie mulch lagen toe, daar wij ook permacultuur toepassen en onze eigen draai er zo aangeven gebruiken wij juist mulch lagen. We hebben al een keer verteld wat het voordeel is van blad laten liggen in je tuin. Nu in dit artikel willen wij je gaan vertellen wat je als mulch kunt gebruiken? Waarom een mulchlaag belangrijk is en wat de voordelen zijn. Dit hoort tot het stukje tuinadvies wat wij je graag geven om op deze manier je tuin wat in balans te krijgen. 

Lees snel verder en ontdek op welke manier je mulch kunt toepassen. 

Wat is mulch?

Er wordt steeds gepraat over mulch, allemaal leuk en aardig, maar wat is het nu eigenlijk? Mulch is een laag materiaal dat je over de grond en om planten aanbrengt. Mulchen is dus het aanbrengen van een laag mulch. Dit kan van alles zijn: van grind, stro, houtsnippers, plantenresten,  tot paardenmest, schapenwol, of champost.Zelf raden wij grind niet zo aan omdat het niet direct voedingsstoffen toevoegt aan je tuin. Het kan wel als extra grondverbeteraar dienen om op deze manier de structuur van je grond en zeker glad klei de drainage en afwatering beter te krijgen. Je kunt ook kleikorrels toevoegen als mulchlaag, dit geeft vaak extra veel voeding in je tuin en vooral bij zandgrond kan het de structuur verbeteren. Hieronder nog een aantal voorbeelden van mulch wat je toe kunt passen. 

#permacultuur#mulch
  • Hooi : zeker indien je konijnen hebt en dit over hebt kun je dit wat toevoegen. 
  • Vers gemaaid gras: dit heeft als voordeel dat het water vasthoudt, daarnaast geeft het extra voedingsstoffen aan je tuin en je gooit geen kostbare voeding weg. 
  • Eiken Bladeren: zijn echt perfect voor je tuin, ze bedekken de grond, geven ontzettend veel voedingsstoffen en je tuin is er dol op. 
  • Coniferen resten: veel mensen hebben coniferen en dit kan perfect zijn, combineer het alleen wel want het kan vrij zuur zijn voor je grond. 
  • Houtsnippers: de mest standaard eigenlijk maar wel goed en blijft lang liggen, je kunt ook voor schors kiezen, dit blijft wat langer liggen. 

Wat zijn de voordelen van mulchen?

Je weet nu wat mulch is en wat je ervoor kunt gebruiken. Nu is het ook handig te weten waarom wij een mulch laag aanraden:

Voordelen van een mulchlaag voor je tuin:

Hieronder lees je wat de voordelen van een mulchlaag voor je tuin zijn:

Voordeel 1 mulch laag voor je tuin: Mulch houdt vocht in de grond! 

Tegenwoordig heb je hele droge periodes en hele natte periodes in je tuin, vooral als je extra water moet geven is een mulch laag fijn. Ook als het wat regent in de zomer is het fijn omdat een mulchlaag ervoor zorgt dat vocht niet meteen verdampt, maar juist langer in de grond blijft. Het voorkomt ook dat de grond te snel uitdroogt door zon en wind.

Voordeel 2 mulch laag voor je tuin: Het gaat onkruid tegen!

 Een ander voordeel is dat mulch de groei van onkruid kan onderdrukken, omdat de plantjes meer moeite moeten doen om door de extra laag heen te dringen. Het is wel belangrijk dat de laag dik genoeg is, minimaal 5 centimeter of dikker. Vaak leggen wij ook eerst stro en andere mulch eronder om zo een dikke laag te hebben, en daarna houtsnippers erop. 

Voordeel 3 mulchlaag voor je tuin: Bepaalde soorten mulch leveren voeding!

Organische mulch soorten bevatten voedingsstoffen, waarmee ze je planten langzaam van voeding voorzien. Het is op deze manier een natuurlijke manier om je tuin meer voedingsstoffen te geven. Zoals een wijze boer ooit tegen mij zei: “ Alles wat uit de tuin komt mag ook weer terug”. Op deze manier breng je de cirkel in balans net als in de natuur zelf en zorgt de tuin zelf voor zijn meststoffen. 

Voordeel 4  mulchlaag voor je tuin: Het is goed voor de natuur!

 De organische soorten mulch trekken tijdens het afbreken kevers, wormen en andere bodemdiertjes aan, die vervolgens weer gegeten worden door vogels. Ook trekt dit ook weer andere dieren zoals egels aan. 

Voordeel 5 mulchlaag voor je tuin: Mulch verbetert de bodemstructuur! 

Wormen trekken organische mulch uiteindelijk de grond in. Zo helpen ze de bodemstructuur te verbeteren, waardoor deze meer vocht vasthoudt, overtollig water goed doorlaat en vruchtbaarder wordt.

Hoe breng je een mulchlaag aan in je tuin?

Veel mensen laten ons altijd een mulchlaag aanbrengen, maar eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Je kunt het makkelijk zelf doen en nu je weet wat je als mulch kunt gebruiken en wat de voordelen zijn, moet het zeker makkelijk gaan. Hieronder vertellen we je in stappen hoe je een goede mulchlaag in je tuin kunt aanbrengen:

Mulchen is zeer eenvoudig om te doen. Het enige wat je dient te weten is dat het belangrijk is om minimaal 5 cm aan mulch aan te brengen, kijk wel waar je dikker aanbrengt dan 5 cm omdat vooral in het voorjaar bollen anders moeilijk uitkomen. Met het juiste tuinplan en ontwerp weet je waar alles staan, of zet er bordjes bij als je net begint. 

Je bent mulch aan op de volgende manier:

Stap 1 aanbrengen mulchlaag in je tuin: Bereid de grond voor!

Voordat je begint met mulchen is het goed om eerst de grond voor te bereiden. Dit bespaart je tijd en moeite op de lange termijn. Mocht je jouw tuin helemaal opnieuw aanleggen op een braak stuk grond, dan is het belangrijk om zo veel mogelijk zaden en onkruid eruit te halen. Indien je er al planten in hebt staan is het belangrijk om alle planten die je er niet in wilt (invasieve planten en onkruid) er met de hand uit te halen. Maak op die manier de grond klaar en haal alle hobbels en obstakels weg. Geef eerst wat water aan de grond. Het water blijft dan langer in de grond zitten.

Stap 2 Aanbrengen mulchlaag in je tuin: Kijk goed waar en wat je aanbrengt!

Je hebt nu de grond voorbereid en je tuin is klaar voor de mulchlaag. Het is nu van belang dat je kijkt wat en waar je aanbrengt. Onder bomen kun je een dikkere laag aanbrengen dan op bloembollen. Ook naar de situatie van je tuin en de bodemstructuur kijken is belangrijk. Wellicht is de grond op sommige plaatsen zuurder? Pak dan materiaal wat de grond ontzuurt. Kijk ook of je nog kalk of andere dingen moet toevoegen. Vaak is eerst compost toevoegen belangrijk voor je tuin voordat je de mulchlaag er op doet.  Mulch is belangrijk voor je hele tuin toch kan het op de volgende plaatsen extra voordelen hebben:

  • Rondom lentebloemen – Mulch rondom lentebloeiende bloembollen wanneer het loof afsterft. Een organische mulch voorziet de bollen van de voeding en vocht die ze op dat moment nodig hebben.
  • Onder heggen – Naast een regelmatige snoeibeurt hebben heggen weinig zorg nodig. Hun wortels hebben echter baat bij een jaarlijkse mulchlaag om meer vocht en voeding voor de planten te leveren. Zorg dat de grond voor het mulchen goed vochtig is.
  • Rondom kruidachtige vaste planten – Donkere organische mulch vormt een mooie ondergrond voor vaste planten. Heb je net vaste planten gedeeld en water gegeven, dan geeft een mulchlaag ze een extra zetje voor het nieuwe groeiseizoen.
  • Rondom fruitbomen en -struiken – vruchtdragende bomen en struiken hebben veel vocht nodig om hun wortels, zeker tijdens de vorming van de vruchten. Regelmatig mulchen helpt bij het gezond houden van de planten en bij het tegengaan van onkruid, ziekten en plagen.

Bron bovenstaande tekst: https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/tuinklussen/mulchen/#mulchen-waarom

Stap 3: Aanbrengen mulchlaag in je tuin: Zo breng je mulch aan!

Leg de mulchlaag die je wilt aanbrengen van tevoren klaar. Indien je meerdere lagen wilt aanbrengen met diverse materialen breng je eerst de eerste laag aan en daarna de ander. Het is handig om met een kruiwagen te werken, zo kun je vooral met hoopjes werken en deze verdelen over de tuin, maar je kunt het ook met de hand doen. Vooral alles verspreiden met de hark is erg handig. 

Stap 4 Aanbrengen mulchlaag in je tuin: Kijk goed wanneer je een mulchlaag aanbrengt!

Indien je jouw tuin net opnieuw aanlegt is een mulchlaag ongeacht seizoen aan te raden. Heb je al mulch aangebracht, voeg dan vooral in de lente en herfst wat compost toe of indien er veel verteert is wat houtsnippers. Het is verder belangrijk om te kijken naar je tuin en de balans, je wilt natuurlijk zoveel mogelijk gebruiken wat je tuin je geeft. Vallend blad heb je alleen in de herfst dus dit kun je alleen in de herfst toevoegen, maar in de lente snoei je ook en dit kun je ook goed toevoegen. 

Conclusie: mulchen is makkelijk en goed voor je tuin!

Je weet nu alles over mulchen en hoe je dit doet. Eigenlijk is het dus heel eenvoudig. Lees ook meer over de situatie van je tuin, lagen in je tuin en de bodemstructuur. Indien je deze facetten toepast zal je tuin nog meer in balans komen en gaat het mulchen ook makkelijker. Het is niet altijd even makkelijk om de juiste balans in je tuin te brengen. Soms duurt het ook even en zul je wat moeten spelen met diverse lagen compost en mulch. Weet wel dat al het natuurlijke goed is en dat het gaat om de juiste verspreiding. Voor meer tuinadvies kun je contact met ons opnemen of alles over natuurlijke tuin lezen op dit blog

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *