6 Redenen waarom het belangrijk is om blad in de tuin te laten liggen!

Grote stalen kooien, je ziet ze tegenwoordig overal in elk dorp staan als de herfst in aantocht is. Gretig is iedereen bezig met opruimen en worden de bladeren in de stalen kooien gedropt. De prachtige deken die moeder natuur aanbrengt om de planten voor de kou te beschermen is ineens afval. Alles moet in toom gehouden worden, want de mens wil alles schoon hebben. Maar waarom doet men dit? Iedere keer als ik dat zie, verbaas ik mezelf erover. Ik laat de bladeren altijd gewoon liggen. Je moest eens weten wat voor voordelen dit heeft voor je tuin. Daarom dit artikel met 6 redenen waarom het belangrijk is om een blad in de tuin te laten liggen.

Waaruit bestaat blad?

Even een korte opfris cursus zodat je weet waaruit het blad bestaat. Een blad van een plant of boom heeft een basis. Er kunnen steunblaadjes bij zitten (stipulae) en dan heb je natuurlijk de bladsteel (petiolus) en de bladschijf (lamina), daar vind je het bladnerf met het bladmoes er tussen. Bladeren zijn belangrijk voor planten, want ze vangen het zonlicht op. Onder invloed van dit zonlicht ontstaat er fotosynthese en worden er zuurstof en allerlei koolhydraten gevormd uit koolstofdioxide en water. Een blad is dus een soort ‘fabriek’ waarmee met behulp van zonne-energie water (H2O) en kooldioxide (CO2) reageren tot koolhydraten (C6H12O6) en zuurstof (O2), met als formule 6 H2O + 6 CO2 → C6H12O6 + 3 O2, waarbij zonlicht de rol speelt als katalysator. Je kunt je dus voorstellen dat in bladeren heel veel voedingsstoffen zitten. Bladeren verdampen ook water om zodoende zichzelf en de omgeving te koelen en ook regen te maken. Bladeren beschikken over een complexe opbouw. Ik noem het altijd :” wonderen van moeder natuur”..De bladstructuur van de plant is afhankelijk van diverse ecologische factoren. Goed, dit gaat natuurlijk vooral over de levende bladeren. In de herfst trekken loofbomen hun energie, water en voedingsstoffen terug uit hun bladeren waarna deze bruin verkleuren en ten slotte afsterven. Wat er overblijft is een koolstofskelet met suikers. Dit is een voedingsbron voor vele schimmels en bacteriën die deze stoffen weer omzetten in voedsel voor dieren en planten.

Waarom halen mensen blad weg?

Mensen willen graag de natuur in toom houden. Vreemd; want eigenlijk zouden we gewoon in vrede mogen zijn met de natuur. Moeder natuur heeft ontzettend veel mooie eigenschappen gecreëerd die er voor zorgen dat er voor alles een oplossing is, en die mogen we waarderen. Helaas halen veel mensen blad weg. Ze hebben namelijk de inprenten meegekregen dat bladeren rommel zijn. Het kan gladheid veroorzaken, mensen vinden het stinken of ze zijn bang dat het rot veroorzaakt in de tuin. Natuurlijk zijn er plaatsen waar je geen blad moet laten liggen. Op een straat, oprit of voor de deur is het niet echt handig. Je kan uitglijden als het regent en je krijgt vieze schoenen. Hier hou ik even rekening mee, ik leg ze dan ook vaak aan de kant zodat ik wel een pad heb. Maar ze uit de tuin weghalen en in een stalen kooi stoppen is niet mijn ding. Ik vind dit zonde en wil jou met dit artikel graag wijzen op de voordelen van blad in de tuin. Daarom vind je in dit artikel … redenen waarom het belangrijk is om blad te laten liggen in de tuin. 

Redenen om blad te laten liggen in je tuin!

Je tuin is net als de hele natuur om je heen een prachtige plek om ecologisch evenwicht te brengen. Zeker gezien de klimaatverandering en de aantasting in de natuur is dit de uitgelezen kans om wat meer evenwicht te brengen. Als iedereen op zijn/haar manier hier een steentje aan bijdraagt komt er al snel een mooiere wereld. Permaculture Innovations werkt hier ook aan mee. Door de tuinen zo aan te leggen dat er een natuurlijke balans is in een tuin. Verder geeft Permaculture Innovations ook advies, zoals bijvoorbeeld met dit blog artikel. Zo proberen wij bewustzijn bij te brengen zodat de wereld er elke dag een beetje mooier uit komt te zien. Lees snel verder en ontdek de … redenen waarom het belangrijk is om een blad in de tuin te laten liggen. 

Reden 1: Blad in de tuin vormt een goede mulchlaag. 

Bladeren in je tuin vormen een goede mulchlaag voor tussen je planten (mulch is een verzamelnaam voor verschillende strooisellagen zoals: bladeren, takjes, houtsnippers, grasmaaiers, tuinafval, gras, stro). In ons artikel over mulch kun je hier meer over lezen.. Mulch bedekt de bodem onder je planten. Hierdoor krijgen andere plaatselijk niet gewenste planten geen kans. Als je alle bladeren laat liggen, heb je een natuurlijke mulchlaag die zo door moeder natuur geschonken wordt. Het zorgt voor meer voedingsstoffen in de bodem, beschermt je planten en het helpt je planten om de winter door te komen. 

Reden 2: Bladeren in je tuin geven extra voedingsstoffen aan de bodem

In dit artikel is je brief uitgelegd waaruit bladeren bestaan. Zo weet je nu ook dat bladeren veel voedingsstoffen bevatten. Deze voedingsstoffen komen ook weer terug in de bodem en worden aan de andere planten gegeven. Op deze manier geef je dus op een natuurlijke manier mest aan je tuin. 

Reden 3: Met blad in je tuin zijn je  planten  beschermt in de winter

Zelf leg ik vaak ook stro in de tuin (lees het artikel over de voordelen van stro als mulchlaag), maar bladeren beschermen je planten ook goed tegen de kou. Het is niet voor niets dat bladeren in de herfst van de bomen vallen voordat de winter begint. Bomen gaan in rust en de planten dus ook, op deze manier worden kleine plantjes beschermd tegen sneeuw en vrieskou. Optimale bescherming dus wat helemaal niets kost. 

Reden 4: Je hebt minder last van onkruid

Met een goede mulchlaag bedek je de bodem en heeft onkruid minder kans. Onkruid waait ook met de wind mee, er zal altijd wel iets in de tuin komen. Desondanks vermindert het wel de onkruidgroei. Het zaad kan moeilijk hechten en heeft te maken met concurrentie van dominerende schimmel en bacteriën die het ontbindende blad omzetten tot voedingsstoffen. De bodem wordt gezond en planten krijgen beter de kans om te groeien. 

Reden 5: Blad zorgt voor meer leven in je tuin!

Heb jij weleens gekeken naar een blad dat onder je struiken ligt? Ik wel, en ik kwam een hele wondere wereld aan leven tegen. Allerlei insecten en beestjes zoals: egels, pissenbedden, lieverheersbeestjes etc. houden van deze warme vochtige plekjes. Ook is het ontbindende blad een bron van voedingsstoffen voor allerlei nematoden, wormen en andere kleine insecten die deze stoffen verder afbreken en omzetten in voedingsstoffen die goed door de planten op te nemen zijn. Gratis compost dus! Op deze manier komt er meer biodiversiteit in de tuin, want de insecten trekken weer vogels aan, etc, etc.

Reden 6: Blad in je tuin beschermt de grond tegen droogte!

Blad in je tuin laten liggen in de herfst heeft op de lange termijn ook een mooie functie. In de zomer is het grotendeels verteerd en zo ontstaat er een humusrijke bodem. Deze humusrijke bodem is dankzij de vele mycorrhiza schimmels en bacteriën die het blad afbreken in staat tot het vasthouden van wel 90% meer water! Dit is het soort bodem dat je ook in de bossen vindt. In de bossen kunnen de bomen goed tegen de droogte. De grond droogt minder snel uit, zo kunnen je planten op een makkelijke manier droge zomers doorstaan. 

Laat vooral je blad liggen!

Je hebt nu 6 redenen kunnen lezen, hiermee heb je hopelijk meer inzicht waarom blad in je tuin laten liggen zo belangrijk is. In onze andere artikelen op onze website vind je meer informatie over bijvoorbeeld mulchen. Permaculture Innovations staat voor ecologische balans in een tuin. Help jij mee aan de balans in een tuin? Laat dan vooral alles liggen, opvegen en in de tuin leggen is prima, maar die stalen kooien zijn wat mij betreft verleden tijd. 

Wil jij meer leren over natuurlijk tuinieren en permacultuur? Volg dan alle andere artikelen op onze blogs zoals die van cran na beta en Permaculture Innovations. Indien je er zelf niet uitkomt kun je Permaculture Innovations altijd benaderen voor advies. Wij geven ook permacultuur cursussen, workshops en consulten. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *