Wat kun je allemaal met brandnetels!

De brandnetel is in mijn ogen een zeer ondergewaardeerd kruid wat echt in je tuin moet staan vind ik. In mijn vorige artikel vertel ik vooral waarom je hem mag laten. Maar de brandnetel heeft ook veel andere eigenschappen die je zeker niet mag missen. In dit artikel vertel ik je dan ook meer over de brandnetel. Lees snel verder en ontdek waarom dit niet mag ontbreken in een natuurlijke tuin.

Waarom is de brandnetel ondergewaardeerd?

De brandnetel is een echte onderwaardeerde plant, welke altijd maar als onkruid wordt gezien. Ik vind dit erg jammer, want het is een plant die wel degelijk een functie heeft. Hij is ondergewaardeerd omdat hij wat kan woekeren, maar als je hem in een hoek plaatst kun je hem goed in toom houden. Hij prikt en dat vinden mensen vervelend, maar als je handschoenen pakt kun je hem prima plukken. De brandnetel wordt altijd weggehaald maar heeft juist echt goede eigenschappen. Wil je jezelf totaal verdiepen in de brandnetel lees dan dit boek.

Voordelen van de brandnetel:

Deze kruidachtige plant van de Urticaceae-familie groeit ook in ons land en wordt altijd aangeraden om weg te halen. Dit is erg zonder want tegen alle verwachtingen in, heeft deze plant vele deugden.

In de fytotherapie staat brandnetelblad bekend als remineraliserend, maar ook als ontstekingsremmend, pijnstillend, antireumatisch, diuretisch en depuratief. Het heeft ook antioxiderende, cardioprotectieve, anti-anemische en hypoglycemische eigenschappen. Kortom deze plant is eigenlijk heel erg gezond en mag niet in je tuin ontbreken.

Brandnetelbladeren bevatten polyfenolen zoals quercetine of kaempferol, maar ook fenolzuren, waaronder cafeïnezuur, chlorogeenzuur en ferulinezuur. Ze zijn rijk aan mineralen (ongeveer 20%) zoals calcium, kalium, ijzer, kalium, zwavel, zink, alsook aan kiezelzuur aanwezig in de vorm van silicaten.

Brandnetelbladeren bevorderen het vocht in je lichaam en gaan plasstoornissen tegen. Ook als je teveel last hebt van urinezuur of je nieren is deze plant aan te raden. Het gebruik ervan kan ook worden geadviseerd in geval van plasstoornissen van prostaatoorsprong.

 • Dankzij de mineralen werkt brandnetel werkt bij gewrichtspijn.
 • Brandnetel vergemakkelijkt de functies van de vochthuishouding in je lijf.
 • Brandnetel helpt bij huisproblemen zoals onzuiverheden en je kunt er puisten mee wegkrijgen.

Wat kun je allemaal met de brandnetel?

Je kunt van alles met de brandnetel. Ik maak er altijd thee van omdat dit makkelijk is maar je kunt er nog veel meer mee zoals:

 • Drogen voor in je gerechten te doen als kruid of in je thee
 • Soep maken
 • Thee maken
 • Door de sla in hele kleine porties
 • Door de stamppot als je hem heel erg fijn snijdt en met andere groente combineert
 • Pesto maken
 • Smoothies maken
 • Zalf maken

Conclusie: de brandnetel moet in je tuin staan!

Je weet nu waar de brandnetel allemaal goed voor is en wat je ermee kunt doen. Ik zelf heb hem dan ook graag in de tuin. Maak er wel een apart hoekje voor zodat je woekering tegen kunt gaan. Het is een eetbare plant die in een ecologische tuin die in balans is op basis van permacultuur niet in je tuin mag ontbreken. Zeker voor de wat hogere kruidlaag is deze plant die toch al voorkomt in onze natuur ideaal. Wil je meer weten over koken met kruiden? Dan raadt ik je dit boek aan wat je alles uitlegt over het eten en koken met wilde planten.

Ontdek ook al mijn andere artikelen op deze website en schrijf je in voor de nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven. Wil je verder ecologisch advies hebben? Neem dan contact met mij op of ga naar een ecologische hovenier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *