Passiebloem!

Ik weet het nog goed: “we waren net verhuisd en de tuin lag een aantal jaar brak, dit om een goede bodemstructuur etc” aan te maken, mijn ouders planten een passiebloem tegen de muur. Ik zelf wist als zevenjarige niet wat dit was, maar toen ik hem zag bloeien was ik verliefd. Daarom aandacht aan deze geweldige plant, want je kunt er meer mee dan er naar kijken!

Alles over de passiebloem!

Passiebloem (Passiflora) is een klimplant en komt uit de passiflora familie. Ook zijn er bomen en struiken onder de passiebloemen. Er zijn ruim vijfhonderd soorten bekend. De passievruchten van een aantal soorten zijn eetbaar. Het oorspronkelijke gebied waar deze plant vandaan komt is Noord-Amerika, Caraïben, Andes, en Australië. Ook in Azië komen soorten voor. 

Waard Bloemen voor rupsen!

De passiebloemen zijn de waardplanten voor de rupsen van heliconius vlinders. Ze beschikken over een manier die zich beschermt tegen de belasting aantasting van rupsen. Vlinders vermijden deze bladeren waar deze bladeren ook wel mimicry genoemd worden. 

Mimicry is een evolutionaire adaptatie waarbij een dier of plant veel meer op een ander dier of plant lijkt, dan door toeval, levenswijze en gezamenlijke afstamming verwacht mocht worden. Een van beide soorten vormt een nabootsing van de andere soort. Het woord betekent nabootsing of camouflage.

bron: wikipedia

De passiebloemen die door deze rupsen gegeten worden, produceren kleine, ronde gele bolletjes op de stengels of bladeren die dienen als nep-eitjes om de vlinders te misleiden. 

Oude weetjes!

Veel mensen beweren dat de Spaanse Missionarissen passiebloemen gebruiken ter illustratie om het verhaal van de kruisiging van Jezus over te brengen. Zij ontdekten deze bloemen in Amerika en zagen in de vijf kelken en de kroonbladeren een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen. De drie stampers vonden zij op de spijkers lijken waarmee Jezus werd vastgenageld. 

Hoewel passiebloemen in de 16e eeuw in Zuid-Amerika ontdekt zijn, moet de legende dat de plant zich om het kruis van Christus heeft gewonden als onzin worden afgedaan. Het verhaal is waarschijnlijk ook aangepast om het kloppend te maken met de beschrijving van Passiflora caerulea, omdat deze soort waarschijnlijk als eerste passiebloem in Europa is geïntroduceerd.

Geneeskrachtige werking!

Passiflora incarnata wordt al eeuwen medicinaal gebruikt als slaapbevorderend, kalmerend en angstwekkend middel. Het is  een natuurlijk sedativum en anxiolyticum. Dankzij de toenemende interesse in medicinale planten vanuit wetenschappelijke hoek, zijn intussen de fytochemische en farmacologische eigenschappen van Passiflora incarnata beschreven en de actieve bestanddelen geïdentificeerd. Passiflora incarnata bevat voornamelijk flavonoïden, alkaloïden, glycosiden, fenolen, essentiële oliën, koolhydraten en GABA. Meerdere toepassingsgebieden of indicaties van Passiflora incarnata zijn wetenschappelijk onderzocht, waaronder onrust, slapeloosheid of andere slaapstoornissen, angst of angststoornissen, epilepsie, ADHD, neuropathische allodynie, ontwenning na verslaving en menopauzale klachten.

bron: https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/162/passiflora-incarnata

Je kunt passiebloemen goed in de thee gebruiken. Pak dit wel met mate want het kan dus ook te veel zijn. Vraag dit altijd aan een deskundige na hoeveel je kunt gebruiken. 

Je kunt sowieso de vruchten eten, deze zijn erg gezond. Let op! De vruchten krijgen alleen echt vruchten binnen als je twee passiebloemen neerzet. Dit vanwege de bestuiving! Ik heb een keer een klant gehad die me een vrucht gaf en toen zat er niets in omdat deze niet bestoven was. 

Conclusie: Passiebloem is de perfecte klimmer met medicinale werking voor in je tuin!

De passiebloem is prachtig, je weet nu wat deze bloem doet en wat je ermee kan. Je kunt er thee van zetten of de vruchten op eten. Kijk wel goed uit ermee en raadpleeg bij gebruik van de bloemen een expert. Indien je hoogte verschillen in je tuin wilt? Is dit de perfecte plant om te laten klimmen langs muren en pergola’s. Nadeel vind ik wel dat hij maar gedeeltelijk wintergroen is. Voordeel is wel dat hij snel groeit en werkelijk prachtig staat in je tuin.

Meld je ook aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks exclusief tips en informatie over kruiden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *