Lijst met beste bodembedekkers kruidlaag!
In het permacultuur principe plaats je diverse lagen in je tuin. Het grote voordeel hieraan is dat planten samenwerken en het vocht goed wordt vastgehouden. In de natuur zie je dit ook en om de natuurlijke balans terug te brengen in je tuin is het daarom belangrijk om diverse lagen aan te brengen. Op deze manier heeft je tuin het meeste rendement en is hij makkelijk in onderhoud. Daarbij krijg je op deze manier ook een goede bodemstructuur in je tuin. In dit artikel besteed ik aandacht aan de onderste kruidlaag. Dit is een laag waar je de echte kruipers vindt die de bodem van je tuin echt bedekken. Lees snel verder en ontdek welke planten je in deze laag kunt zetten.
Waarom kiezen voor een onderste kruidlaag?
Het hebben van een onderste kruidlaag biedt de volgende voordelen:
- Planten houden beter vocht vast
- De hele bodem is bedekt waardoor er geen ander onkruid tussen kan
- Er is een ecologische balans in je tuin
Lijst met bodembedekkers voor de onderste kruidlaag!
Hieronder vind je een lijst met bodembedekkers voor de onderste kruidlaag:
Zevenblad

Deze inheemse plant is soms wat invasief dus houdt hem wel goed in de gaten. Zet hem als onderste kruidlaag waar hij de ruimte heeft of met andere planten die het zevenblad wat tegenhouden. Het is de perfecte plant om te eten en is dan ook een wilde groente .
Hondsdraf

Weer een heerlijke inheemse plant die ideaal is voor in de schaduw, hij bedekt de hele bodem en is van nature inheems. Je kunt hem ook eten en het mooie is dat je er grote planten tussen kunt zetten.
Dovennetel

Een plant die eetbaar is en vooral in de schaduw groeit. Hij is klein en kruipt overal tussen door. Bovendien zijn de bijen dol op de bloemen van deze plant. In mijn ogen mag deze niet ontbreken in je tuin.
Vergeet me nietjes

Een prachtige kruiper die ook nog eens je tuin opfleurt. Wat wil je nu nog meer? Deze plant wordt niet te hoog en zaait zichzelf uit. Hij is perfect om tussen al je kruid lagen te stoppen.
Kruipend zenegroen

Kruipend zenegroen is een hele fijne plant om in je kruidlaag te zetten, ik plant hem eigenlijk in alle tuinen aan. Hij vindt zelf zijn weg en blijft lekker laag. De bloemen trekken bijen en hommels aan en hij wordt niet te hoog. Hij doet het vooral heel goed in halfschaduw en schaduw en is daarom goed om ergens onder te zetten. Deze plant vormt dikke dekens waardoor ander onkruid er niet doorheen kan.
Kruiptijm/citroentijm

Je kunt alle soorten kruiptijm pakken. Hij blijft laag en kan goed in de zon, bovendien kun je vele soorten in je gerechten gebruiken. Het is ook mooi om deze tussen je stapelmuren te planten of gewoon tussen het straatwerk. Vooral de citroentijm is een echte aanrader.
Sedum

Voor een klimaatneutrale tuin is sedum echt ideaal vind ik zelf. Het mooie is dat hij goed in de zon kan en tegen schaduw, bovendien groeit hij snel. Er zijn vele soorten sedum te vinden die je goed in je tuin neer kunt zetten.
Conclusie: Lage bodembedekkers zijn ideaal!
Dit is maar een kleine lijst met lage bodembedekkers die ik graag gebruik. In de toekomst zal ik nog meer bodembedekkers in een lijst opsommen. Dit zijn de meest eenvoudige bodembedekkers die het op bijna elke grond wel doen.
Wil je meer weten over permacultuur? Lees dan dit boek, waarin je alles leert over permacultuur, op deze manier weet je ook meer hoe je lagen toe kunt passen. Ook kun je een ecologische hovenier inschakelen die je meer vertelt over permacultuur en ecologisch tuinieren.
Lees ook al mijn andere artikelen op mijn blog en schrijf je in voor de nieuwsbrief.