Beemdkroon!

Beemdkroon is een plant die vroeger veel voor kwam in Nederland en België, helaas is hij aan het afnemen. Zonde want het is een erg mooie plant die ook nog eens goed is voor de vlinders en bijen. Elke week besteed ik aandacht aan een plant, deze week de beemdkroon.

Wat is Beemdkroon?

Beemdkroon ook wel Knautia arvensis komt uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). Vroeger kwam de Beemdkroon veel voor in Nederland, helaas staat deze tegenwoordig op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend maar zeer sterk afgenomen. Uit de ondergrondse wortelstokken ontspruiten rozetten met langwerpige bladeren en verder ook rechtopstaande, vertakte stengels. De bladeren aan de stengels staan tegenover elkaar en zijn veerdelig ingesneden, maar naar boven toe zijn ze weer langwerpig en kleiner. De gehele plant is bezet met fijne haren, waardoor ze wat grijsgroen van keur is. Langere haren daartussen maken dat de stengel ook stijf behaard aanvoelt.

De bloemen zijn lila tot dieprood, en hij bloeit vanaf begin juni tot de herfst. De beemdkroon houdt van grazige kalkrijke en iets vochtige weiden, en is een plant die zich gemakkelijk uitzaait en zo vermeerderd. De beemdkroon is erg goed in te zetten om een licht geïrriteerde huid te verzachten en versterken en hij voert afvalstoffen af, doordat hij de functie van onze trilharen verbetert. Zo is de beemdkroon ook een plant die helpt afvalstoffen Daarnaast trekt de beemdkroon vele wilde bijen, zweefvliegen, wespen en vlinders waaronder unieke soorten die volledig aan de beemdkroon zijn gebonden.

Geneeskrachtige werking:

Beemdkroon, bevat naar zeggen door diverse onderzoekers en mensen chemische stofjes bevatten die de huid helpen uitdrogen. Bij diverse huidproblemen zou dit kunnen helpen omdat op deze manier de huid veranderd. Verder zou deze soort kunnen helpen om borstinfecties te verhelpen door het ophoesten van slijm te bevorderen. Bij hoest word aanbevolen een drankje te maken van gekonfijte bloemen.

Wanneer bloeit de beemdkroon?

Begin juni begint beemdkroon te bloeien en gaat tot eind september ongeveer door, hiermee is het een perfecte plant voor een klimaat tuin omdat deze lang bloeit. Zo kom je de wespen, bijen en vlinders goed tegemoet. Beemdkroon is de perfecte plant in je tuin om aan te planten als je bijen, vlinders en andere insecten wil aantrekken. Plaats deze dus vooral in je tuin om vlinders etc een plek te geven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *