Alles over kruiden: Citroenmelisse

Citroenmelisse ik zelf word er rustig van en als hoogsensitief persoon heb ik er ook nog baat bij. Citroenmelisse, ook wel Melissa officinalis genoemd, is een veelzijdige plant. Je kunt dit kruid op vele manieren toepassen, daarnaast is het in de zomer en lente een mooie plant om te zien. In het voorjaar zie je frisgroene blaadjes in je tuin en in de zomer verschijnen er prachtige kleine bloemetjes. Holistisch gezien is het in mijn ogen geweldig omdat: het bijen aantrekt, muggen weghoudt, goed is voor de energetische balans van je tuin en jezelf. Citroenmelisse staat mooi in je tuin, maar is functioneel daarom deze week extra aandacht voor de Citroenmelisse. Lees snel verder over dit kruid van de week. 

Wat is de geneeskrachtige werking van citroenmelisse?

Citroenmelisse is een eeuwenoud kruid, mijn favoriet en wordt al sinds mens en heugenis geneeskrachtig gebruikt. Lees snel wat de geneeskrachtige werking van citroenmelisse is:

De plant komt oorspronkelijk uit Azië en het Middellandse Zeegebied, maar voelt tegenwoordig als inheems daar dit kruid veel wordt toegepast in Europese tuinen. 

Gezonde antioxidant 

Volgens de Arabieren bevordert citroenmelisse een lang leven. Met dank aan het aanwezige antioxidant rozemarijnzuur.

De werking van citroenmelisse volgens de Chinese geneeskunde

De wortels van citroenmelisse zijn onuitroeibaar, wat duidt op kracht en versterking. Dit geeft ook de energetische werking van de plant weer. De plant verhoogt dus je weerstand. De stengel is vierkant, sterk en recht op staand en laat daarmee zijn kracht zien. Het blad van de citroenmelisse is licht behaard en geeft weer dat deze plant goed is voor je slijmvliezen en longen. De bladkleur is  lichtgroen, wat aangeeft dat het een milde werking op maag en milt heeft.

De witte bloemen van de citroenmelisse hebben een kalmerend effect op de spijsvertering en een positieve werking op de longen. Heb je last van je darmen? Ben je onrustig ? Gebruik dan regelmatig citroenmelisse.Deze plant heeft een heerlijke geur wat de geest positief beïnvloedt. Citroenmelisse heeft een kalmerende werking op je zenuwstelsel

Algemene geneeskrachtige werking citroenmelisse 

Citroenmelisse is verder: 

 • zenuwsterkend
 • antimicrobieel 
 • schimmelwerend. 
 • een antihistaminicum. 
 • Het is goed voor de spijsvertering, 
 • goed voor de galblaas
 • goed voor je hart 
 • pijnstillend 
 • lever stimulerend 
 • bloeddruk verlagend 
 • Het ideale middel om rustig en kalm te worden. 
 • goed voor je mentale en emotionele gesteldheid 
 • nervositeit 
 • Kramp 
 • Hoofdpijn 
 • Astma 

Citroenmelisse in je (moes)tuin

De naam Melisse betekent in  het oud-Grieks ‘honingbij’ . Bijen zijn onder andere dol op de kleine bloemetjes vol nectar van citroenmelisse. Muggen en roofinsecten hebben juist een hekel aan de citroen achtige geur van deze plant. Plaats veel citroenmelisse rondom je terras en je hebt minder last van muggen en andere insecten. 

Het grote voordeel van citroenmelisse in je moestuin is dat  citroenmelisse goed als buurplant kan  dienen van je koolplanten,dit omdat het diverse insecten weert die je kolen anders aantasten. Is de citroenmelisse uitgebloeid droog hem dan van citroenmelisse kun je de plant snoeien en de blaadjes gebruiken als kruis voor: tincturen, zalf, thee, olie en dergelijke. Citroenmelisse is goed mulch materiaal om je bodemstructuur te verbeteren.

Verder is citroenmelisse heerlijk in gerechten en ik maak er altijd heerlijk kruiden water van. Ook kun je er heerlijke limonade van maken. Pluk voor de bloei de jonge blaadjes voor thee, ijsthee of limonade. 

Ook kun je blaadjes drogen voor het gebruik in de winter, maar dan gaat er wel veel van de genezende kracht van de blaadjes verloren.

Wat is de energetische werking van citroenmelisse? 

Ik kijk holistisch en zie alles als energie en een geheel. Ieder wezen heeft ook zijn eigen kracht, door die kracht kan de energie op diverse wijze stromen. Citroenmelisse heeft ook zo’n energetische kracht en zorgt daarmee dat je jouw energie ermee kunt halen.

Citroenmelisse is sterk en rustgevend, dit brengt dan ook kracht, spiritueel bewustzijn en rust in je energetische kern. Ik adviseer voor een optimale werking om minstens een keer per week citroenmelisse thee te nuttigen. Dit zorgt voor rust in je energieveld. Ben je onrustig of heb je moeite om je staande te houden in de wereld? Dan is citroenmelisse een perfect medicijn om elke dag te gebruiken. Mij helpt het om meer tot eigen bewustzijn te komen en beter met mijn sensitiviteit om te gaan. 

In mijn andere artikelen vertel ik meer over kruiden, ook kun je er meer over lezen op deze site.. In de toekomst kun je meer lezen over het gebruik van citroenmelisse op diverse manieren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *