Alles over hondsdraf!

Hondsdraf wordt van origine gebruikt als geneesmiddel en is ook eetbaar. Dit is in mijn ogen dus een zeer nuttig kruid om in je tuin te zetten als eerste kruidlaag. Het mooie is dat hij de bodem goed bedekt en het ontzettend goed doet in de schaduw. Wel is het belangrijk dat je hem een stuk geeft waar hij de ruimte heeft, omdat hij nogal kan woekeren. Zet hem dus vooral onder plaatsen waar niet veel zon komt. Voordeel is wel dat er behalve brandnetels niets tussenkomt en hij dus perfect is als lage bodembedekker. Ik heb in mijn artikel over te planten onkruid al een stukje geschreven over de hondsdraf, maar vandaag wil ik dieper ingaan op dit wonderlijke kruid. Heb je advies nodig over eetbare planten en kruiden dan kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

Wat is de geneeskrachtige werking van hondsdraf?

Hondsdraf heeft van origine slijmoplossende eigenschappen doordat hondsdraf veel looizuur bevat, dit is gunstig bij diarree en darmaandoeningen. Daarnaast verbetert hondsdraf de eetlust en de opname van voedingsstoffen. Verder is het kruid nuttig bij de volgende aandoeningen:

  • Verkoudheid
  • Blaasontsteking
  • Koorts verlagend
  • Griep
  • Luchtweginfecties
  • Kiespijn
  • Verzacht brandnetel prikken
  • De hondsdraf wordt gebruikt bij ontsteken van maag- en darmvlies, maar is ook ontstekingsremmend en wondhelend. Wetenschappelijke bewijzen zijn spaarzaam.

Van nature wordt dit kruid al gebruikt en in volgende bron blijkt ook uit onderzoek dat er andere werkzame stoffen gevonden zijn:

De laatste jaren zijn er wel enige aanwijzingen voor de werkzaamheid van hondsdraf gevonden. Onderzoek uit Engeland gepubliceerd in 2002 claimt dat er antibacteriële werking bestaat en er zouden in hondsdraf antioxidanten aanwezig zijn die vrije radicalen (stoffen die ontsteking opwekken en kunnen onderhouden) kunnen uitschakelen. Deze antioxidante werking werd ook gevonden in onderzoek uit Servie uit 2010. Men gebruikte hondsdraf als voedingssupplement met als doel dat de antioxidante werking voedselbederf zou kunnen tegengaan. Men stelde dat hondsdraf even effectief was als commerciële conserveringsmiddelen. Koreaans onderzoek uit 2011 claimt dat huidverkleuringen (bij donkere huid) worden tegen gegaan.

Bron: https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/02/hondsdraf-woekerende-of-hondse-blauwbloemige-kruiper/

Hoe kun je hondsdraf eten?

Voor en tijdens de bloei is de hondsdraf eetbaar als kruid ik vind het persoonlijk dan heerlijk door de sla. Ook in pesto smaakt hij geweldig. Let op! Hondsdraf kan vrij taai en pittig zijn, snijdt deze dus altijd heel goed fijn en pak er niet te veel van. Verder is vers sap van hondsdraf heerlijk en geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan men als spinazie eten. In soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.

Je moet er echter niet te veel van eten; enkele blaadjes is geen probleem, meer dan 50 gram wordt sterk ontraden. Jonge blaadjes kunnen gedroogd worden om er kruidenthee van te maken. Ook dan moet je maar een paar gram gebruiken. Thee van hondsdraf is rijk aan vitamine C en kan worden gemengd met andere kruiden. Voor een kopje thee gebruik je een theelepel gedroogde bladeren. Ook kan het kruid in koud water worden getrokken.

Weetjes over hondsdraf:

Hieronder een aantal weetjes over hondsdraf:

Prachtige blauwe bloemen met roodbruine bladeren, kruipend over de grond: hondsdraf (Glechoma hederacea). De naam is te verklaren op meerdere manieren. De Latijnse soortnaam hederacea betekent “klimopachtig” wat te maken heeft met het langs de grond kruipen, de familienaam Glechoma is afgeleid van de Oudgriekse plantnaam glechon wat munt betekent.De Middelnederlandse benaming voor Hondsdraf was Gondrave, afgeleid van Gond (=zweer) en Rave (=rank). De naam in de middeleeuwen was wondrav of wondrank (middel om wonden te behandelen). Deze verklaring zou zijn oorsprong hebben in de Gotische naam Gunderaba of wondrank. De laatste verklaring zou zijn dat de plant zo snel woekert dat dit honds wordt genoemd. Het blijft echter gissen hoe de naam verklaart kan worden.Hondsdraf heeft ook belagers: gallen worden veroorzaakt door de Hondsdrafbesjesgalwesp.Hondsdraf kan gebruikt worden als voedselbron, maar is ook een geneeskrachtig kruid.

Bron: https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/02/hondsdraf-woekerende-of-hondse-blauwbloemige-kruiper/

Verder kun je van hondsdraf voor je baby een badje maken als deze last heeft van de luchtwegen. Je kunt er prima thee van zetten of er boven stomen als je last van je luchtwegen hebt.

Conclusie: Hondsdraf is een prima plant met nuttige werking!

Hondsdraf is een prima plant om in je tuin te zetten als bodembedekker, zeker als je een eetbare tuin wilt op basis van permacultuur. Hij is perfect voor de kruidlaag en je kunt hem zo uit het plantsoen trekken. Vaak staat hij in de buurt van brandnetels. Ook is hij aan te raden voor de geneeskrachtige werking en hij is nog eens mooi ook. Tevens is hij inheems en brengt hij de natuur mee in balans.

Voor meer artikelen verwijs ik je naar dit blog. Regelmatig behandel ik andere kruiden op mijn blog. Ook voor informatie over tuinieren verwijs ik naar mijn blog. Wil je advies over je tuin? Neem dan contact met mij op. Voor een goede ecologische hovenier die verstand heeft van permacultuur en kruiden verwijs ik u naar mijn partner.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ook benieuwd naar meer tuintips en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *